Kao da je pala bomba: Snimak iz vazduha posle tornada

Svet 25. jun. 202112:41 > 15:27
Podeli:
Ceska tornado
Posledice tornada u Češkoj Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Oluja sa gradom veličine teniskih loptica i tornado koji je sinoć prošao kroz sedam sela na jugu Češke odneo je najmanje četiri života, a oštećeno je ili srušeno, kako je rekao je premijer Andrej Babiš, oko 2.000 kuća. U tornadu kakav se u Češkoj retko viđa u regionu Južne Moravske, u pograničju sa Austrijom i Slovačkom, poginule su najmanje četiri osobe, javila je Češka televizija.

Pročitajte još:

„Ovo je zaista apokalipsa. Dve hiljada oštećenih kuća, moramo da učinimo sve da tim ljudima pomognemo. Sam želim da se uverim šta će im biti potrebno“, kazao je premijer Babiš koji sa samita Evropske unije danas leti pravo u Južnomoravski region da obiđe najteže pogođena sela.

U bolnice u mestu Bžeclav, južno od Brna i u Hodonjin prevezene su desetine povređenih, ekipe hitne pomoći i spasioci pružili su nužnu pomoć na mestu, a procenjuje se da je povrede zadobilo skoro 200 ljudi.

„Tornado je nosio jak vetar brzine 219 kilometara na čas. Zato je prosto počistio pred sobom kuće, automobile ili drveće. Nije isključeno da je mestimično brzina vetra bila veća. Materijalne štete odgovaraju posledicama tornada intenziteta F3 na skali od pet stepeni. Stepen F3 znači brzinu vetra između 254 i 332 km na čas“, kazala je portalu dnevnika Pravo meteorološkinja Dagmar Honsova.

U Češkoj gde se za razliku od susedne Poljske tornado javlja izuzetno retko, prema rečima Honsove, vrlo teško je predvideti njegovu pojavu.

U selu Hruški koje je jedno od četiri najteže pogođena sela polovina kuća pretvorila se u ruševine, javljaju češki mediji. Snimci iz vazduha najbolje pokazuju stepen uništenja.

Ministarstvo za lokalni razvoj izdvojilo je odmah oko 17 miliona evra u budžetu kao pomoć za obnovu jer su neke kuće toliko oštećene da će morati da se sruše, a ljudi iz pogođenih oblasti mogu da računaju već sada na hitnu prvu pomoć od oko 2.300 evra.

Crkvene dobrotvorne i nevladine humanitarne organizacije počele su prikupljanje pomoći ljudima iz južnomoravskih sela koji su ostali bez krova nad glavom, Česi masovno šalju pomoć i već jutros tokom prvog sata kada je krenulo prikupljanje pomoći na računima se našlo 400.000 evra.

Bez struje je oko 75.000 domaćinstava, preventivno bez gasa 2.000, a signale mobilne telefonije ne emituje nekoliko desetina predajnika.

„Niz oštećenih kuća čeka rušenje“

Predsednik Južnomoravskog regiona Jan Grolih apelovao je na evakuisane žitelje sedam sela kroz koje je prošao tornado da za sada dok su na mestu spasilačke i vatrogasne ekipe i policija ne pokušavaju da dođu do svojih kuća.

„To je mnogo opasno. Niz oštećenih kuća čeka rušenje, prvo statičari moraju da ih pregledaju. Izdržite, vaša pomoć će nam biti potrebna“, poručile su vlasti Južnomoravske oblasti.

Ceska tornado
Posledice tornada u Češkoj Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Gradonačelnik Bžeclava Svatopluk Pječek apelovao je takođe na Čehe da odustanu od tornado turizma i da ne obilaze iz puke radoznalosti pogođene oblasti, što se često dešavalo posle katastrofalnih poplava. Meteorolozi i za naredne dane predviđaju u Češkoj promenljivo vreme sa letnjim olujama ali i navode da je verovatnoća da će se negde ponoviti tornado, veoma mala.

U Evropi se svake godine pojavi oko 300 tornada, najčešće od Francuske prema Srednjoj Evropi, ali Češka se ne nalazi na evropskoj „aleji tornada“ kako je meteorolozi zovu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar