Kanadski milioner uhapšen zbog silovanja devojčica

Svet 15. dec. 202019:44 > 22:51
Podeli:
Foto:Tribune242/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kanadski milioner iz modne industrije Piter Nigard (79) uhapšen je danas u kanadskom gradu Vinipegu na osnovu Zakona o izručenju pošto je u SAD optužen za silovanje više žena i devojčica i danas će se pojaviti pred sudom. Na veb stranici kompanije se navodi da njihov maloprodajni sektor ima više od 170 prodavnica u Severnoj Americi. Bogatstvo mu se procenjuje na 900 miliona dolara.

Početkom ove godine američke savezne vlasti pretresle su sedište njegove kompanije na Menhetnu, nakon što je 10 žena podnelo tužbu da ih je Nigard novcem „namamio“ na svoje imanje na Bahamima, obećavši im da će im pomoći u izgradnji manekenske karijere, a potom ih je “napadao, silovao i sodomizovao”, navodi Rojters.

Nekoliko njih je u u tužbi reklo je da su imale 14 ili 15 godina kada im je Nigard dao alkohol ili drogu, a zatim ih silovao.

Pedeset sedam žena, uključujući 18 državljanki Kanade pridružilo se tužbi, koja tereti Nigarda da je ih je decenijama namamljivao koristeći nasilje, zastrašivanje i mito. Nigard je negirao sve navode i za ovu zaveru tvrdi da je izazvana sukobom sa komšijom milijarderom na Bahamima.

Zahtev za hapšenjem stigao je iz SAD pa je Nigard na osnovu dogovora o izručenju uhapšen u Vinipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe.

Savezni tužioci sumnjaju da su njegovi zločini trajali decenijama i da ih je počinio na području SAD, Kanade i Bahama.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nadalje, tužioci tvrde da je Nigard punih 25 godina koristio svoj uticaj kako bi iskorišćavao devojke – i maloletne i punoletne. Na njima je zadovoljao vlastite seksualne porive i „delio“ ih sa prijateljima i poznanicima. Većina devojaka stigla bi iz siromaštva, a neke su bile zlostavljane i pre nego što su upoznale Nigarda.

U optužnici se navodi i da je 79-godišnjak seksualno zlostavljao neke žrtve, dok su druge zlostavljali njegovi saradnici. Tužioci tvrde da su ti saradnici drogirali neke žene kako bi „bili sigurni da će one ispuniti Nigardove seksualne zahteve“.

Portparol njegove kompanije saopštio je ranije ove godine da milioner odlazi sa mesta predsednika Nigardovih kompanija i da će se odreći svog vlasničkog udela.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

Rođeni Finac iz glavnog grada Helsinkija, Nigard je 1952. imigrirao u Kanadu sa roditeljima. Tada je imao 11 godina.

U prošlosti je važio za plejboja, a mlađe žene koje su bile u njegovom društvu nazivao je „izvorom mladosti“. Svoju multinacionalnu modnu kompaniju pokrenuo je pre više od 50 godina u Vinipegu, a napustio je u februaru ove godine nakon što je FBI proveo racije u njegovom domu u Los Andželesu i prostorijama njegove kompanije u Njujorku.

Ima sedmoro dece. Bogatstvo mu se procenjuje na 900 miliona dolara.

Nigard Internešnal započeo je poslovanje u Vinipegu kao proizvođač sportske odeće. Na veb stranici kompanije se navodi da njihov maloprodajni sektor ima više od 170 prodavnica u Severnoj Americi.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar