Kanada: Rusija i Kina najveća sajber pretnja

Svet 19. nov. 202000:10
Podeli:
Foto:EPA/DANIEL NAUPOLD

Centar za sajber bezbednost Kanade objavio je izveštaj u kome su Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja predstavljeni kao najveća pretnja u oblasti sajber-bezbednosti i pokušavaju da upotrebe sajber prostor za podrivanje kanadskog elektroenergetskog sistema.

„Smatramo da gotovo sigurno vladini programi Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje predstavljaju najveću sajber pretnju koju podržavaju vlade za pojedine Kanađane i organizacije“, navodi se u izveštaju.
Centar za bezbednost napominje da strani akteri takođe mogu da koriste sajber prostor za špijuniranje kanadskih organizacija i vladinih agencija.

Lokalni list „Star“ napisao je da kanadski Centar za bezbednost komunikacija u izveštaju navodi da „neprijateljske države neprestano proveravaju značajne infrastrukturne mreže“ kako bi se, navodno, pripremile za buduće napade ili zastrašivanje zemlje. Osim toga, vlasti zemlje osuđuju takve postupke.

Ranije su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države više puta optuživali Rusiju za hakerske napade. Rusija negira ove optužbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar