Kampanja haosa: Svi Trampovi prljavi predizborni trikovi

Svet 27. avg. 202023:32
Podeli:
Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Stefani Reynolds

Američki predsednik Donald Tramp vodi predizbornu kampanju čiji je jedini cilj da pojača haos u zemlji. A kada je haos, on po pravilu profitira.

Tramp je, po svemu sudeći, u panici. Sa svakim danom u kojem se on kotira sve niže u odnosu na kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena i podrška mu pada, predsednikove tirade na Tviteru su sve sumanutije i češće.

Zato je uradio sve što je mogao da spreči glasanje poštom i prinudi građane da biraju između zdravlja i prava da glasaju. To bi, kako piše Njujork tajms, mogla da bude i poluga za delegitimisanje izbora ukoliko ih izgubi.

Pored toga što ukazuju da je Trampa obuzela panika, ovakvi potezi su i ponavljanje 2016. godine kada je Tramp – pošto su ankete pokazivale da neće baš briljirati na izborima – signalizirao da možda neće prihvatiti izborne rezultate.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Obamina Bela kuća je čak otišla toliko daleko da je pripremila tajni plan ukoliko Tramp to učini. Kako je Magazin Njujork izvestio 2018. godine, taj plan je pozivao republikanske kongresmene, bivše visoke zvaničnike SAD, pa čak i bivše američke predsednike da preduprede političku krizu tako što će afirmisati izborne rezultate, ali i rezultate istrage američkih obaveštajnih službi kojom je zaključeno da se Rusi jesu umešali u izbore, ali da pomognu Trampu, a ne Hilari Klinton, njegovoj rivalki.

Razlika je u tome što predsednik više nije Obama, već upravo Tramp.

Na dvopartijskoj liniji se već polemisalo šta bi moglo da se učini ako Tramp zaista odbije da prizna izborne rezultate i zaključak nije tako ohrabrujuć: zakon je praktično bespomoćan pred predsednikom koji želi da ignoriše rezultate.

Tramp zna i da stvari ne stoje tako dobro.

Tela se gomilaju zbog njegovog neuspešnog upravljanja krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa. Dosad je preminulo više od 176.000 Amerikanaca, a prema nekim procenama bi broj žrtava do decembra mogao da poraste na 300.000.

Građanski nemiri ne prestaju i rasizam više niko u Americi neće tako lako progutati kao ranije.

Donald Tramp
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Više od tri i po godine njegovog predsednikovanja kulminiralo je katastrofom i sigurno je da je i dobar deo njegovih glasača očajan i razočaran.

Pročitaj i:

Ipak, Trampu i dalje nekako polazi za rukom da milione američkih građana ubedi da nije on uzrok haosa, već da je poslednja brana na njegovom putu do Amerikanaca.

I sam je tako rekao nedavno: „Ja sam jedino što stoji između američkog sna i potpune anarhije, ludila i haosa. I tako je kako je. Ja vas predstavljam. Ja sam ovde. I nisam siguran da je to zavidna pozicija, ali tako je kako je. Tako je kako je.“

Igra na strah od distopijske budućnosti utelovljene u demokratskom dvojcu Bajden i Haris – strah jednog dela Amerikanaca da će izgubiti rasnu privilegiju, da će izgubiti ekonomsku stabilnost, versku slobodu, kulturu oružja i naposletku političku moć i kontrolu.

Izbori su za svega nekoliko meseci i Tramp će pojačavati pritisak i strah.

„Tramp ne veruje u očuvanje demokratije; on veruje u očuvanje Donalda“, piše Njujork tajms. Kako je njegova sestra Merien Tramp rekla da snimku koji je nedavno procurio u javnost: „Donald je za Donalda, tačka.“

Komentari

Vaš komentar