Podeli
Foto: Printscreen Iron Brotherhood Youtube

Robert Rundo, lider neonacističkog pokreta Uzdigni se (Rise Above Movement - RAM), pronašao je svoj dom u Beogradu nakon što je sud u Kaliforniji prošle godine odbacio optužnicu protiv njega za podsticanje nasilja.

Federalni istražni biro uhapsio je u oktobru 2018. četvoricu pripadnika RAM-a, fašističke grupe koja okuplja ljubitelje borilačkih veština, pod optužbom da su organizovali proteste desničara i fašista koji su šokirali SAD. Čevorica pripadnika RAM-a priznali su krivicu. Mesec dana ranije, sud u Kaliforniji je odbacio optužnice protiv nekolicine drugih, uključujući Runda, jer im je prekršeno ustavom zagarantovano pravo slobode govora. Optužnica protiv Runda definitivno je odbačena godinu dana kasnije, ali su medijski vrlo praćena suđenja udahnula nov život RAM-u.

Pročitajte još:

“RAM je definitivno dobio drugu priliku zahvaljujući oslobađajućoj presudi. Grupa je bila na ivici kolapsa – vođe i ključni članovi su bili po zatvorima, regruti uplašeni mogućnošću odlaska u zatvor. Kada pogledate istoriju fašističkih pokreta u SAD, videćete da su često ovakve grupe preživljavale progon i izlazile iz svega snažnije i gore nego ikada”, rekao je Gardijanu istraživački novinar AC Tompson.

Pre hapšenja, RAM je imao 50 članova i reklamirali su se kao “vrhunski MMA klub ultra desnice”. Grupu su 2017. osnovali Robert Rundo i Ben Dejli, a članovi grupe su bili MMA borci i bokseri koji su svoje iskustvo u borilačkim sportova primenili na ulici – u uličnim borbama i protestima. Sakriveni iza maski u obliku lobanja, RAM-ovci su napadali svakog ko se nije slagao sa njima, a potom su glorifikovali svoje poduhvate snimcima koje su kačili po društvenim mrežama.

RAM je bela šovinistička grupa sa sedištem u južnoj Kaliforniji čiji članovi veruju da se bore protiv “modernog sveta” korumpiranog “destruktivnim kulturnim uticajima” liberala, Jevreja, muslimana, “obojenih” imigranata. Njihov cilj je da se stvori “konzervativna kontrakultura” koja će prihvtiti svoj beli identitet i “tradicionalne hrišćanske” vrednosti. Sebe doživljavaju kao krstaše-patriote koji se bore protiv komunista koji bi da unište belce.

Osnivači

Bendžamin Dejli mahom se bavi regrutovanjem članova. Učestvovao je na skupu Ujedinjene desnice u Šarlotsvilu, Virdžinija koji je 2017. šokirao Ameriku. Dejli po društvenim mrežama često postavlja antisemitske crtaće i teprije zavere o jevrejskoj kontroli banaka, medija i pravosuđa.

Robert Rundo iz San Klementea, Kalifornija, zadužen je za obuku članova. Veruje se i da je aktivan tviteraš i osoba koja stoji iza većine promo snimaka grupe. Rundo je u Njujorku odlužio 18-mesečnu kaznu zbog napada a bio je optužen za izazivanje nasilnih nemira u Berkliju i San Bernardinu, ali su te optužbe odbačene.

Grupa sada ima više desetina člana koji, krijući se iza maski i bandana sa printom američke zastave, na onlajn spotovima romantizuju svoju ulogu zaštitnika jadnih, napaćenih belaca, žrtava Antife (antifašistički pokret) i drugih boraca za ljudska prava.

Sa odbacivanjem optužbi, RAM je dobio drugu priliku da postane jedna od najopasnijih belih desničarskih grupa u SAD ali i svetu.

Uspon RAM-a

Rundo i saradnici su preko medijske platforme Gab počeli da vrbuju članove hvaleći se: “Ne mogu da nas zatvore, mogu da lažu o nama, ali ne mogu da zaustave ideju čije je vreme došlo”.

Kako bi iskoristili svoj zalet, RAM je postigao dogovor za modnim brendom Our Fight Clothing Co, koji im je napravio majice od čije prodaje su, navodno, finansirali odbranu svojih članova. RAM je brend iskoristio i za promociju svoje nasilne ideologije MMA boraca kao “oružja” u izgradnji društva istomišljenika.

“Nacionalistički pokret nikada nije podignut zaludnom pričom već zahvaljujući čeličnoj kičmi onih koji nisu skretali pogled. U dobu slabića, potrebno je samo malo napora da se uzdignete iznad toga. Borilački sportovi su način da to uradite”, naveo je Rundo u podužem eseju postavljenom na sajtu OFC-a.

RAM je pažljivo radio na tome da postigne jedinstvo među članovima grupe, koristeći propagandu i MMA kao taktike mobilizacije.

“RAM ima jedinstveno mesto na američkoj fašističkoj sceni. Oni kopiraju evropske grupe koje spajaju rasističku politiku i borilačke sportove poput boksa ili MMA. Imaju prilično mejnstrim estetiku – nisu nacisti niti LARPeri (igranje fiktivnih likova). A nisu ni gikovi poput mnogih desničara. RAM-ov pristup ima potencijala da ojača u SAD”, upozorio je Tomson.

Zbog sve jačih veza sa belim nacionalistima u Evropi poput Azov bataljona u Ukrajini ili Belog kralja u Rusiji, strahuje se da će RAM svoje delovanje proširiti i van granica Amerike.

Pročitajte i:

Evropski ekstremisti

Rundo, koji je pre trajnog nastanjivanja u Beogradu, proteklih godinu dana obilazio istočnu Evropu, posetio je 2018. Ukrajinu gde je učestvovao na MMA takmičenju zajedno sa stotinama drugih nacionalista iz cele Evrope. Iako je izgubio od lokalnog borca, Rundo se zahvalio domaćinima – Azov bataljonu – na ukrajinskom: “Slava Ukrajini”, što je slogan iz Prvog svetskog rata koji ukrajinska vojska u poslednje vreme koristi.

Tokom svoje posete Ukrajini, Rundo se družio sa više ultradesničara iz Ukrajine, uključujući pripadnike Azovljevog političkog krila – Nacionalni korpus, huliganima iz istočne Evrope i Denisom Nikitinom, rusko-nemačkim državljaninom i osnivačem neonacističkog modnog brenda White Rex (Beli kralj) i glavnim organizatorom nacionalističkih MMA skupova po Evropi na kojima se promoviše ideologija desničara i nacionalista i fašista.

Francuska ispostava Nikitinovog Belog kralja – Prajd Frans ima onlajn prodavnicu “2ZT4H” (u prevodu – previše beo za tebe) koja prodaje odeću (čak i dečju) sa desničarskim simbolima i parolama, uključujući karikaturu Kju Kluks Klana sa omčom i bakljom. Uz odeću, Prajd Frans organizuje i borilačka takmičenja.

Uz Prajd Frans, Beli kralj je partner nemačkog desničarskog Kamp der Nibelung (KdN) kluba koji svoja okupljanja koristi za regrutovanje novih članova i širenje mreže.

Na snimcima sa “evropske turneje”, RAM su na sve načine propagirali svoje ideološke sličnosti sa evropskim neofašistima.

Komentari

Vaš komentar