Kako je spasena mala Klio? Dva detalja koja su odala otmičara

Svet 04. nov. 202107:20
Podeli:
Klio Smit Cleo Smith Australija nestala devojčica nadjena nađena
Klio Smit Foto: WESTERN AUSTRALIA POLICE FORCE/Handout via REUTERS

Klio Smit (4), devojčica za kojom je cela Australija tragala 18 dana, pronađena je živa i zdrava nedaleko od kampa iz kog je nestala u pola noći. Klio je pronađena u zaključanoj kući, a jedan muškarac (36), čije ime nije saopšteno, uhapšen je u vezi sa njenim nestankom.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučaj Klio Smit svet je pratio sa strepnjom. Na prvi pogled sve je podsećalo na slučaj Medlin Meken, devojčice iz Britanije koja je nestala 2007. godine tokom porodičnog odmora u portuglaskom letovalištu Prai da Luz.

Telo Medlin Meken, u trenutku nestanka trogodišnja devojčice, nikada nije ponađeno, nikada nije otkriveno šta joj se dogodilo ni kako je nestala iz apartmana u kojem je bila sa roditeljima. Mediji su Klio Smit uveliko proglasili „australijskom Medlin Meken“, ali srećom ova priča ima srećan kraj.

Klio je pronađena 18 dana nakon nestanka kada je australijska policija upala u kuću u Karnarvonu u ranim jutarnjim satima.

„Pronašli smo malu Klio u jednoj od soba. Jedan policajac ju je podigao u naručje i upitao: ‘Kako se zoveš?’, a ona je rekla: ‘Moje ime je Klio’“, naveo je u saopštenju zamenik komesara Kol Blanš iz policije Zapadne Australije.

Australijske vlasti objavile su snimak na kojem se vidi kako je devojčica izvedena iz kuće u kojoj je boravila skoro tri nedelje, nakon čega je odvedena u bolnicu. Trenutaka kada je ugledala svoju majku Eli policajaci su opisali kao jako dirljiv, uz mnogo poljubaca, zagrljaja i suza.

Spasavanje devojčice Kleo Smit
Devojčica Kleo Smit Foto:Tanjug/Western Australia Police via AP

Plač i pelene odale otmičara

Iako policija nije objavila kako je Klio pronađena, australijski mediji pišu, pozivajući se na neimenovane detektive koji su učestovali u akciji, da ih je do devojčice dovela dojava komšija i „forenzički tragovi“.

Komšije su primetile dve čudne stvari u ponašanju uhapšenog muškaraca.

Prvo, plač deteta. Jedna komšinica rekla je za „ABC njuz“ da je jedne noći čula plač devojčice, ali da joj nije palo na pamet da je to Klio.

Drugo, kupovina pelena. Drugi komšija video je osumnjičenog kako kupuje pelene u supermarketu, što je mu je privuklo pažnju.
„Nismo samo znali za koga ih kupuje jer nema dete“, rekao je on.

Spasavanje devojčice Kleo Smit
Spasavanje devojčice Kleo Smit Foto:Tanjug/Western Australia Police via AP

Ko je čovek koji je oteo Klio?

Australijske vlasti nisu obajvile mnogo detalja o muškarcu koji je uhapšen zbog otmice. Poznato je samo da ima 36 godina, da nije bio registrovan kao seksualni prestupnik, da nije povezan sa porodicom Smit i da nije bio u kući u trenutku kada je policija upala.

Njegovi bivši prijatelji izjavili su da je nedavno izašao iz zatvora, ali nije poznato zašto je bio iza rešetaka ni koliko dugo. Nakon hapšenja, osumnjičeni za otmicu Klio, prebačen je u bolnicu jer su drugi zatvorenici pretukli nakon što su saznali zašto je priveden.

Komšija uhapšenog muškarca kažu da je bio usamljenik, da je bio „rezervisan“ i nije bio osoba sa kojom bi neko popričao na ulici kada bi ga sreo. Poslednji put su ga videli tri dana nakon što je mala Klio nestala.

„Baka ga je podigla, ali je umrla pre godinu dana ili nešto više“, rekao je komšija.

Kako je Klio nestala?

Mala Klio nestala je 16. oktobra između pola dva i šest sati ujutru iz šatora tokom kampovanja na kojem je bila sa porodicom u kampu nedaleko od svog rodnog grada Karnarvona. Klio je te noći spavala na krevetu na naduvavanje pored svoje mlađe sestre. Njena majka Eli, koja je spavala u drugom delu šatora, ujutru je zatekla samo mlađu ćerku u krevetu, a vrata šatora su bila otvorena.

Istog jutra počela je masova potraga za devojčicom, u kojoj je učestovala i grupa od 100 policajaca iz glavnog grada Perta. Tokom potrage, koju su mediji pratili iz minuta u minut, angažovani su i izviđački avioni koji su nadletali retko naseljena mesta.

Australijske vlasti nudile su nagradu od milion australijskih dolara (oko 750.000 američih dolara) kao nagradu za informaciju o tome gde se Klio nalazi. Blanš, zamenik komesara policije Zapadne Australije, rekao je da su proverili „hiljade informacija tražeći iglu u plastu sena“.

„Kasno prošle noći pronašli su tu iglu koja ih je odvela do adrese gde je spasena Klio“, rekao je.

BONUS VIDEO: Australija – pronađena devojčica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar