Kako je šeik iz UAE preprodavao Sputnjik za velike pare

Svet 14. jul. 202117:30
Podeli:
Sputnjik Lajt Sputnik Light
Sputnjik Lajt Foto:The Russian Direct Investment Fund (RDIF)/Handout via REUTERS

Rusija je mesecima reklamirala svoju vakcinu Sputnjik V kao „jeftin put izlaska iz pandemije“. Istraživanje novinara lista „Moskov tajms“ pokazalo je da su brojne zemlje bile primorane da rusku vakcinu kupuju preko posrednika šeika Ahmeda Dalmuk al-Maktuma - što je jeftinu vakcinu učinilo preskupom, a posrednike još bogatijim.

Pročitajte još:

U centru ove šeme nalazi se kompanija „Aurugulf Helt Investments“ sa sedištem u Abu Dabiju. Reč je firmi osnovanoj krajem prošle godine, koja prema istraživanju ruskog lista, ima bliske veze sa emiratskom kraljevskom porodicom.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) kompaniji „Aurugulf“ dodelio je ekskluzivna prava na prodaju i distribuciju vakcine Sputnjik V u zemljama širom sveta. Šeik Ahmad Dalmuk al-Maktum bio je glavni trgovac.

Moćni šeik i šema za prodaju vakcina

Novinari „Moskov tajmsa“ razgovarali su sa biznismenom Žakom Sarafom koji je kupovao vakcine za Liban preko ove šeme. Prema njegovim rečima, on je 10. marta 2021. godine otputovao je u Abu Dabi na sastanak o uvozu Sputnjika V u Liban.

„Imao sam sastanak u Abu Dabiju i rekao sam da sam zainteresovan za Sputnjik. Rekli su: ‚Ok, vi ste naš distributer u Libanu‘. Bilo je tako lako. Tog dana smo naručili milion doza i dogovorili se o rasporedu isporuke do kraja avgusta“, rekao je Saraf za „Moskov tajms“.

 

Kompanija „Chimera Investments“ koju je Saraf posetio u Abu Dabiju, podružnica je „Rojal Grup“ konglomerata koji vodi moćni kraljevski šeik Tanun Bin Zajed al-Nahjan, savetnik za nacionalnu bezbednost UAE i brat lidera Abu Dabiju. Porodica Al-Nahjan je jedna od šest vladajućih porodica UAE.

Podaci o registrima preduzeća pokazuju da je „Rojal Grup“ jedan od dva entiteta koji kontrolišu „Aurugulf“ koji je registrovan u Abu Dabiju u oktobru 2020. godine – dva meseca nakon što je Sputnjik V odobren u Rusiji.

U više dokumenata u koje je „Moskov tajms“ imao uvid „Aurugulf“ je naveden kao ekskluzivni nosilac prava za snabdevanje Sputnjikom V u mnogim zemljama širom sveta. Obim ruskog sporazuma sa „Aurugulfom“ i u kojim tačno zemljama imaju pravu na distribuciju nije jasan.

Istraživanje ruskog portala otkrilo je da „Aurugulf“ umešan u prodaju Sputnjika u najmanje četiri zemlje – Gana, Gvajana, Liban i Pakistan. Takođe, bili su i ekskluzivni dobavljač u Južnoj Africi, a imaju i pravo prodaje do Indonezije.

Aranžmani se razlikuju od ruskih sporazuma o isporuci Sputnjika V članicama EU Slovačkoj i Mađarskoj – oba su bila direktan sporazum sa podružnicom RDIF-a po dozi od 9,95 dolara po jednoj dozi, odnosno 19,90 za dve doze vakcine. To je znato manje od 19 dolara po jednoj dozi koju „Aurugulf“ naplaćuje vladi Gane, 24 dolara po jednoj dozi za Gvajanu, 22,50 dolara po jednoj dozi koju plaća Pakistan.

Sputnjik Lajt
Sputnjik Lajt Foto: – / Sputnik / Profimedia

Bliskoistočni analitičari al-Maktuma opisuju kao pripadnika kraljevske prodice srednjeg ili nižeg nivoa. Al-Maktumova firma „Ameri Group“ na svojoj veb stranici navodi da je uključena u energetske, infrastrukturne i poljoprivredne projekte u 19 zemalja, uglavnom u subsaharskoj Africi. Stručnjaci upoznati sa Maktumom i svetom emiratske politike i biznisa, sumnjaju da šeik može bilo šta da radi „bez odobrenja odozgo“.

Lokalni bes

Emiratska šema za prodaju Sputnjika V izazvala je buru u gotovo svim zemljama za koje se zna da su na ovaj način kupovale rusku vakcinu. Vlada u Gani našla se na meti kritika jer pristala da uveze 3,4 miliona doza po ceni od 19 dolara za jednu dozu – iako je cena u Rusiji 9,95 dolara po dozi. To znači da bi samo na ovom dogovoru „Aurugulf“ zaradio 30 miliona dolara.

Slična priča odvija se u Gvajani, jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, gde je tamošnja vlada postigla je dogovor za 200.000 vakcina po paprenoj ceni – 24 dolara po jednoj dozi.

Razlozi zbog kojih je Rusija dala al-Maktumu i „Aurugulfu“ odrešene ruke da prodaju Sputnjik V brojnim zemaljama – uključujući strateški važne igrače u ruskoj spoljnoj politici poput Pakistana – nisu jasni. Uslovi i obim sporazuma nisu objavljeni.

BONUS VIDEO Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar