Kako je propao Džedaj, kompjuterski posao veka Pentagona

Svet 07. jul. 202112:10
Podeli:
Foto:Shutterstock

Ministarstvo odbrane SAD (Pentagon) otkazuje ugovor od 10 milijardi dolara koji je dodeljen Majkrosoftu. Reč je projketu Džedaj (JEDI) koji je skopljen u vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki mediji prenose da bi sada mogao da bude sklopljen novi ugovor koji će obuhvatiti i Majkrosoftovog rivala – Amazon.

Da je ugovor o projektu Džedaj ostvaren on bi doveo do toga da Majkrosfot napravi sistem za skladištenje podataka na klaudu za osetljive vojne podatke i tehnologiju, kao što je veštačka inteligencija, za ministarstvo odbrane. Taj ugovor je mogao da rezultira prihodom od 10 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Kada je Majkrosoft pobedio Amazon u trci za ovaj projekat 2019. godine, to je izazvalo gomilu kontroverzi. Mnogi stručnjaci koji su videli Amazon kao najjačeg kandidata za dobijanje ovog ugovora su se iznenadili, prenosi CNN.

Amazon veb servis se smatra vodećim tržištem u industriji računarstva kada je klaud u pitanju.

Amazon je zbog čitavog slučaja podneo tužbu američkom Sudu za savezne tužbe, pobijajući odluku, tvrdeći je bila politiki motivisana zbog odnosa tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i osnivača Amazona Džefa Bezosa i Vašington posta, čiji je Bezos vlasnik.

U martu 2020. godine, odeljenje je saopštilo da želi da preispita odluku o dodeli ugovora kompaniji Majkrosoft. Sada ministarstvo odbrane planira da ga u potpnosti otkaže i da prikupi ponude za novi ugovor, ažurirani ugovor i od Majkrosofta i od Amazona.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odlučilo da otkaže ugovor „zbog novih zahteva“ povećane zaštite i napretka industrije, navodi se u saopštenju za štampu.

U objavi na blogu od utorka, Majkrosoft je rekao da razume obrazloženje ministarstva za otkazivanje ugovora i brani svoju tehnologiju kao najpogodniju za posao.

„Ministarstvo odbrane se suočava sa teškim izborom: nastavite sa onim što bi mogla da bude dugogodišnja parnična bitka ili da se pronađe drugi put napred. Bezbednost SAD je važnija od bilo kog pojedinačnog ugovora, a mi znamo da će Majkrosoft proći dobro kada je državi dobro“, navodi se u objavi.

Amazon veb servis je rekao da se slaži sa ovom odlukom ali je izrazio zabrintost zbog prvobitnog postupka dodele ugovora.

„Razumemo i slažemo se sa odlukom ministarstva odbrane“, rekao je portparol u izjavi.

„Nažalost, dodela ugovor nije zasnovana na predlogu, već je razultat uticaja spolja kojem nije mesto u državnim nabavkama“, navodi se.

U okviru tužbe podnete američkom sudu za savezne tužbe, u kojem se osporava odluka vezana za dodelu ugovora, Amazon je optužio Trampa da je u formalnom protestu pokrenuo „ponovljene javne i zakulisne napade“ na kompaniju.

U toj sudskoj borbi Amazon je tražio dozvolu da dobije svedočenje od Trampa i bivšeg ministra odbrane Marka Espera kako bi pojačao svoju tvrdnju da je izgubio ugovor zbog političkog mešanja.

„Predsednik Tramp je više puta pokazao spremnost da iskoristi položaj predsednika i vrhovnog komandanta da bi se umešao u vladine funkcije – uključujući i savezne nabavke – da bi unapredio svoj lični dnevni red“, stoji u izjavi Amazona iz februara.

„Pitanje je da li bi predsedniku SAD trebalo dozvolit da koristi budžet Ministarstva odbrane za ostvarivanje svojih ličnih i političkih ciljeva“, ističe se.

Bonus video: Alkatraz – turistički dragulj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar