Kako je lažna milijarderka prevarila Merdoka i Kisindžera da joj daju milione

Svet 04. jan. 202222:43
Podeli:
Elizabet Holms Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Elizabet Holms, bivša izvršna direktorka i osnivač kompanije „Teranos“, proglašena je krivom za prevaru i preti joj 20 godina zatvora. Ovom presudom stavljena je tačka na višegodišnju sagu o tome kako je jedna mlada žena uspela da prevari ceo svet, ubedi ih da je genije i postane najmlađa milijarderka na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon tri meseca suđenja, Holms je proglašena krivom po četiri tačke kojima joj se na teret stavlja zavera radi prevare invstitora. Od ukupno 11 tačaka optužnice, prota je nije mogla da odluči o tri tačke, dok je proglašena nevinom po tri tačke za prevaru pacijenata i jednoj za zaveru radi prevare pacijenata. Datum izricanja presude nije poznat, a novo ročište zakazano je za sledeću nedelju. Preti joj kazna od 20 godina zatvora, kao i novčana kazna od 250.000 dolara.

Holms i dalje tvrdi da nije kriva, a njena odbrana pokušala je tokom suđenja da je predstavi kao ambicioznu preduzetnicu koja nije svesno počinila prevaru, već nije u potpunosti razumela kompleksnu tehnologiju sopstvenog izuma. Još jedna taktika kojom je pokušala da se odbrani je prebacivanje krivice na svog bivšeg partnera Rameša Sanija Balvanija koji je svojevremeno bio izvršni direktor „Teranosa“. Holms je tvrdila da su ona i Balvani imali decenijsku nasilnu vezu i da je on pokušavao da je kontroliše.

Elizabet Holms Foto: TANJUG/AP Photo/Nic Coury

Njeno "carstvo" se srušilo kao kula od karata

Suđenje Elizabet Holms jedno je od retkih suđenja za prevaru preduzetniku iz Silicijumske doline, ali to nije razlog za veliku pažnju medija. Elizabet Holms je godinama bila zvezda u SAD, ali i širom sveta, gde su je mediji slavili kao genija i „sledećeg Stiva Džobsa“. Magazin „Forbs“ proglasio ju je 2014. godine „najmlađom milijarderkom na svetu koja je sama zaradila novac“.

Holms, kojoj je Džobs bio idol i kog je imitirala, rado se pojavljivala u medijima govoreći o svom „revolucionarnom otkriću“ koje bi „moglo da promeni istoriju medicine“. U početku je i delovalo da je tako. Kompaniju „Real-Time Cures”, koji je preimenovana u “Teranos”, osnovala je tokom studija i vrlo brzo milioni su počeli da se slivaju na njen račun.

„Teranos“ je bio medicinski start-ap, a Holms je tvrdila da može da proizvede tehnologiju koja će uneti revoluciju u analize krvi. Htela je da napravi uređaj koji će moći da uradi veliki broj testova na osnovu samo jedne kapi krvi uzete iz prsta.

Međutim, njeno carstvo je počelo da se ruši kao kula od karata 2015. godine kada je uzbunjivač izrazio zabrinutost zbog „Edisona“,„Teranosovog“ uređaja za testiranje. Uprava za hranu i lekove u SAD počela je istragu, a potom je novinar “Volstrit džurnala” Džon Karejrou otkrio da “Edison” nije moglo da pruži tačne rezultate, te da je kompanija za većinu svojih testova krvi koristila komercijalno dostupne aparate drugih proizvođača. Za “Teranos” su se zainteresovale i druge državne i savezne institucije poput FBI-ja.

Elizabet Holms Foto: TANJUG/AP Photo/Nic Coury

Tehnologija koju je Holms reklamirala uopšte nije radila, tužbe su se gomilale, 2016. godine je „Teranosu“ zabranjeno da rade analize krvi naredne dve godine, a Holms je uhapšena 2018. godine. Tužioci su tvrdili da je pacijente dovodila u zabludu o testovima i uveliko preuvelčavala performanse kompanije. Puštena je uz kauciju, a onda je usledilo suđenje 2021. godine.

Spisak prevarenih investitora: Od Merdoka do Kisindžera

Najveći finansijski gubitak od kraha „Teranosa“ pretrpeo je medijski mogul i investitor Rupert Merdok - 125 miliona dolara. I Henri Kisindžer (98), bivši državni sekretar SAD, uložio je tri miliona dolara u „Teranos“, a potom je i njegov advokat Danijel Mozli uložio dodatnih šest miliona dolara.

Na spisku ulagača je i Alis Volton, ćerka Sema Voltona osnivača „Volmarta“, koja je uložila 100 miliona dolara u kompaniju po savetu svog advokata. Istu cifru uložila je i Betsi DeVos, milijarderka i bivša američka sekretarka za obrazovanje tokom mandata Donalda Trampa. Još jedan saradnik bivšeg predsednika SAD uložio je svoj novac u „Teranos“ - Džejms Matis.

Elizabet Holms Foto: TANJUG/AP Photo/Nic Coury

Zanimljivo je da je Holms imala uslove koje su svi investitori prihvatali – novac će uzeti samo ako ne mora da otkrije kako funkcioniše “Teranosova” tehnologija, kao i da ona ima poslednju reč prilikom donošenja odluka.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar