Kako je korona ušla u tajanstveni ruski grad

Svet 14. nov. 202011:47
Podeli:
Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

Zatvorena administrativno teritorijalna jedinica Zvezdani grad od Moskve je udaljena jedva sat vremena vožnje automobilom ali grad već decenijama ne postoji ni na jednoj mapi. Tek kada se Sovjetski savez raspao, njegova lokacija je otkrivena.

Čak i danas, okružen šumama i visokim betonskim zidinama, grad nije mnogo pristupačniji. Daleko od znatiželjnih očiju nalaze se sumorna infrastruktura legendarnog ruskog svemirskog programa i stambeni blokovi u kojima su živeli sovjetski kosmonauti i naučnici

Klinika Zvezdanog grada nalazi se u blizini spomenika Juriju Gagarinu, astronautu koji je 1961. godine postao prvi čovek koji je otputovao u svemir.

Pročitajte još:

Lekarka Natalija Lebedeva deset godina je radila na u Hitnoj službi klinike u Zvezdanom gradu. Jedne jeseni su ona i još jedan lekar pozvani da odu u stan mladog muzičara na 12. spratu. „Ušli smo unutra, a on je na sebi imao samo donji veš“, ispričao je Rojtersu Natalijin kolega. „Natalija je povikala: ‘Zgrabi ga!'“

Mladić je približavao otvorenom prozoru. „Da nije dreknula, ne bih to uočio. Nisam ni pomišljao da bi mogao da skoči“, ispričao je lekar. Zajedničkim su ga snagama udaljili od prozora. „Dobro je da je nosio gaće jer inače ne znam za što bih ga zgrabio“, dodao je on.

Sumorne priče sa primesama crnog humora bili su deo svakodnevice Lebedjeve koji se svakodnevno bore sa često izluđujućom birokratijom i manjkom novca. Istovremeno, rad u zatvorenom gradu u kojem svi sve znaju, koji je često predmet nagađanja i glasina, ali i izvor nacionalnog ponosa, nosi sa sobom posebnu vrstu pritiska.

Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

Telefonski poziv iz svemira

„Zvezdani grad nije običan grad. Sa njegovim stanovnicima nije lako izaći na kraj“, rekla je Irina Antropova, lekarka koja je radila sa Lebedovom od 2006. do 2009. U Zvezdanom gradu živi nešto manje od 6.000 ljudi koji su smešteni su u desetak stambenih kompleksa. Mnogi rade u Centru za obuku astronauta „Jurij Gagarin“. „To su astronauti, porodice astronauta i vojno osoblje“, dodala je Antropova.

Svaki astronaut tokom obuke mora da prođe kroz specijalnu centrifugu kako bi se fizički pripremio za naporni povratak iz svemira na Zemlju. Obuka uključuje „vožnju“ u kapsuli koja se nalazi na kraju 18 metara dugačke i 300 tona teške „ruke“ gde je sila gravitacije osam puta jača od one na Zemlji.

Kada su prva šaputanja o novoj bolesti u Kini u januaru stigla do Rusije, Lebedeva, koja je inače neurolog, je bila šef Odeljenja za hitni prijem u klinici u Zvezdanom gradu. Bili smo baš bliski, živeli smo kao „kolektiv“, rekao je vozač hitne pomoći Vladimir Čiženko.

Rad u klinici Zvezdanog grada teško da se može nazvati uobičajenim. Glavna lekarka klinike Olga Minjina jednom je u kasnim večernjim satima primila poziv od astronauta Olega Artemjeva. On ju je, naime, nazvao iz svemira da bi se raspitao za zdravstveno stanje svog deteta.

Status grada i slava njegovih stanovnika samo su doprinosili stresu. Glasine su se u tome malom gradu brzo širile. „Kako se radi o zatvorenom gradu i budući da stranci ovde ne mogu tek tako da uđu, stanovnici žive u svom svetu i upućeni su jedni na druge“, rekla je Antropova.

Pedesetjednogodišnja Lebedeva nije bila udata i živela je sama. Njeni prijatelji kažu da je bila nezavisna osoba koja cenila svoju privatnost i nije se eksponirala. „Naravno, svi bili zaintersovani za njen privatni život pa ga je ona krila“, rekla je Antropova.

Lebedeva se u Moskvu preselila iz rodnog grada na jugu Rusije kada joj je majka umrla, a u Zvezdanom gradu je počela da radi početkom 2000ih.

Zvezdani grad je 2009. godine prestao da bude vojna baza, ali njegova klinika, iako poptuno civilna, nije ušla u ruski zdravstveni sistem. Umesto toga, 2010. godine integrisan je u Federalnu agenciju za medicinu i biologiju (FMBA), raštrkanu mrežu medicinskih ustanova koje stoje na raspolaganju ruskim nuklearnim postrojenjima, službama bezbednosti, naučnim ustanovama i svemirskom programu.

Klinka kojom upravlja FMBA, agencija koja račune polaže ni manje ni više nego Kremlju, bila je izuzetno stresno mesto za rad.

Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

„Nije lako, ali ću preživeti“

Lebedeva je bila tampon zona za svoj tim. Štitila je vozače i lekare, branila ih u sporovima, a četiri člana tima kažu da je umela da se žestoko posvađa sa glavnom lekarkom oko plata i radnih sati. „Posle tih sastanaka smo morali da je ‘reanimiramo'“, rekao je medicinski tehničar koji je želeo da ostane anoniman. Minjina je rekla da su ona i Ledebdeva bile bliske, čak i u napetoj atmosferi Zvezdanog grada. „Građani o kojima brinem su poznate ličnosti. Zbog toga ne čudi što sam ponekad gruba. Mene jedan pogrešan korak vodi pred streljački vod“, rekla je ona.

Minjina kaže da je ona štitila Lebedevu i njen tim od prigovora. Odlazile su sa posla zajedno, iscrpljene, ali ju je Lebedeva stalno zvala na kafu ili da odu u crkvu na drugom kraju grada.

„Možda se povremeno nismo slagale“, rekla je Minjina. „No, nju sam mogla da pozovem u četiri ujutro i ona bi uradila šta treba. Verovala sam joj potpuno“, dodala je ona.

Antropova, bivša koleginica Lebedeve, rekla je da se ona sa stresom nosila u hodu. „Govorila mi je, ‘pa da, nije to lako, ali Irina, preživću'“, rekla je ona.

Čiženko, međutim, kaže da se Lebedeva promenila i pre pandemije. Prestala je da ruča sa ostalim članovima tima i umesto toga bi odlazila u šetnju.

„Pitao sam je zašto sve to trpi. Zašto jednostavno ne da otkaz. Sa njenim kvalifikacijama, uvek je mogla da nađe drugi posao. I nedavno je počela da se slaže sa mnom“, rekao je Čiženko, koji je 28. februara odradio svoju posljednju smenu u Zvezdanom gradu. Otkaz je dao zbog nesuglasica oko plate.

Dva dana kasnije, u Moskvi je registrovan prvi slučaj koronavirusa.

Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

Priprema za svemir

Tog dana, 1. marta, Nasin astronaut Kris Kasidi stigao je u Zvezdani grad kako bi se pripremio za odlazak na Međunarodnu svemirsku stanicu, zajedno sa dva ruska astronauta.

Dok su se njih trojica pripremala, rastao je broj zaraženih koronavirusom u Rusiji. Bilo je i sve više restrikcija. „Čujem da su moskovske ulice prazne i tihe“, rekao je Kasidi jednom stručnom časopisu krajem meseca. „Zvezdani grad je poput oaze u šumi“, dodao je on.

Astronauti su 23. marta položili cveće na spomenik Gagarinu a sutradan su krenuli ka Bajkonuru, ruskom postrojenju za lansiranje u svemir u Kazahstanu. Bio je to poslednji javni događaj u Zvezdanom gradu pre lokdauna.

U roku od nedelju dana, broj zaraženih koronavirusom u Rusiji se učetverostručio. Zaraženih je bilo više od 1.500. Moskva i područje oko grada, uključujući i Zvezdani grad, ušli su u karantin. Pravila su bila stroga. Građani su domove mogli da napuste samo u slučaju odlaska u prodavnicu ili kod lekara i da bi prošetali svoje kućne ljubimce, ali ni tada nisu smeli daleko – 100 metara od domova. U bolnicama su počele pripreme za krizu.

„Toga nije bilo na televiziji“

Raisa Keceleva, ćerka 59-godišnjeg vozača hitne pomoći u Zvezdanom gradu Viktora Keceleva, rekla je da je njezin otac planirao odlazak na odmor u Belorusiju u aprilu.

„Kada je pandemija počela, tata je imao veliki sastanak na poslu i tamo je rečeno da će korona doći i do njihove klinike“, rekla je ona. Kecelev je otkazao putovanje. „Rekao je da neće napustiti svoje kolege i da će ostati na poslu“, dodala je ona.

Keceleva je rekla da u početku nije shvatala koliko je pandemija ozbiljna. Mnogi njeni zini prijatelji jednostavno nisu verovali da je virus stvaran. „Takve nam stvari nisu pokazivali na državnoj televiziji“, rekla je ona. „Moj otac je, međutim, znao da je to bolest od koje se može umreti. Upozorio nas je.“

Rekao joj je i da, iako radi u hitnoj pomoći, od zaštitne opreme ima samo običnu zaštitnu masku.

Lebedeva je bila itekako svesna kakva opasnost preti njenom timu. „Bila je jako zabrinuta zbog posla, svog odeljenja, nas… i članova naših porodica. Sve to je palo na njena ramena“, rekla je njena zamenica, dr Marina Izmajlova.

Antropova kaže da je Lebedeva pokušavala da se izbori da osoblje bolnice dobije zaštitnu opremu i korona testove pošto početkom aprila osoblje nije bilo testirano.

„Glavna lekarka nije htela da ih testira jer bi jedan pozitivan rezultat značio da svi moraju u karantin. Kad bi se to dogodilo, Zvezdani grad bi ostao bez lekara“, dodala je Antropova.

Minjina, glavna lekarka, priča drugačiju priču. Ona je Rojtersku rekla da je lično nabavila 200 testova na koronavirus iz jednog istraživačkog instituta u Moskvi. Tada je, kaže, teško bilo doći do testova. „Kako tada u gradu nije bilo obolelih, nismo mogli da testiramo osoblje. Takva je bila procedura“, rekla je Minjina.

Klinika je dobila nešto zaštitne opreme od FMBA-e. Navodno je oprema bila bolja od one koju su imale obližnje klinike. Minjina kaže da se uprkos tome svojski borila kako bi došla do još opreme. Vladao je „super deficit“ maski, rekla je ona.

FMBA je saopštila da je u kliniku poslala dovoljno zaštitne opreme za organizaciju izlazaka lekara na teren te da se osoblje klinike na koronavirus počelo testirati 25. marta.

Problem testiranja i zaštitne opreme u Klinici se 2. aprila pretvorio u svađu. „Sve je proključalo“, rekao je jedan lekar koji je želeo da ostane anoniman.

Borba za život

Keceleva je 11. aprila, prilikom proslave Gagarinovog leta u svemir, zabolelo grlo, a 13. je dobio temperaturu. Njegovi kolege iz klinike dva su dana posle došli na testiranje jer je kod zvaničnika Gagarinovog centra utvrđena korona. Klinika je potom počela masovno da testira svoje osoblje a Kecelev je idućeg dana saznao da je pozitivan.

Njegov kolega iz smene je takođe počeo da kašlje. Treći vozač hitne, Čiženkova zamena, takođe se razbolio. Kecelev je 18. aprila nazvao Lebedevu i rekao joj da mu je užasno loše. Lebedeva mu je rekla da mora bolnicu. Posle duge noći traženja kreveta u bolnici, po Keceleva je stigla hitna pomoć. Njegova kći je sutradan manično zvala obližnje bolnice ne bi li doznala u koju je poslat.

Dvadeset i sedam članova osoblja klinike u naredna četiri dana testirano je pozitivno na koronu. Deset članova njihovih porodica takođe se razbolelo. Minjina je završila na intenzivnoj nezi. Nalazi su pokazali da joj je oštećeno 75 posto pluća.

Kardiolog Svetlana Zaharova, zamenica Minjine, zatražila je od gradonačelnika Zvezdanog grada Jevgenija Bariševskog da se obrati lokalnim vlastima za pomoć. Zaharova je posebno naglasila da je Covid žestoko pogodio Hitnu službu klinike.

„U trenutku smo se borili za vlastite živote“, rekla je Izmajlova, koja je i sama bila hospitalizovana sa teškim simptomima Covida. Lebeeva je zbog pozitivnog rezultata 20. aprila primljena u jednu moskovsku bolnicu.

Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

Bliski susret pre poletanja

U danima pre nego što što je virus počeo da se širi Zvezdanim gradom, tri astronauta su se pripremala za odlazak u svemir.

Kasidi i njegove ruske kolege su se 9. aprila sreli sa šefom svemirske agencije Dmitrijem Rogozinom. Susreli su se i s Evgenijem Mikrinom, zamenikom direktora kompanije RSC Energia, proizvođača rakete Sojuz koja će im pomoći da stignu do Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti, obučeni u bela svemirska odela, su sa zvaničnicima razgovarali kroz barijeru od pleksiglasa.Nakon toga su se zaputili do lansirne rampe i poleteli ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Dva dana posle lansiranja, 64-godišnji Mikrin se razboleo. Utvrđeno je da boluje od Covida. Pilot i zvaničnik Gagarinovog centra za obuku Andrej Vološin svoj je pozitivan test dobio 12. aprila i tako postao prvi stanovnik Zvezdanog grada koji je bio pozitivan na kovid. On nije bio prisutan tokom odlaska astronauta u svemir, ali se susreo s onima koji su bili prisutni.

Do kraja meseca, 10 zvaničnika Gagarinovog centra zaraženo je koronom. Ruska svemirska agencija saopštila je su 173 zaposlena ruske svemirske industrije zaražena i da je šest umrlo. Mikrin je od posledica Covida umro 5. maja, a predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je pismo saučešća njegovoj porodici.

Portparol Ruske svemirske agencije rekao je da su astronauti testirani pre i posle puta i da su oba puta bili negativni. Virus je u roku od nekoliko nedelja ušao u „zabranjeni“ grad a malo je falolo i da ga pošalju u svemir.

„Nismo širili glasine“

U Zvezdanom gradu se u međuvremenu tražio krivac za proboj virusa u grad i kliniku. „Hteli su da nas okrive za zarazu, da smo ih mi zarzili a ne oni nas. Hteli su da okrive lekare. Obrušili su se na Lebedevu, rekli su da se ona razbolela i sve zarazila“, ispričao je jedan od lekara.

Minjina je rekla da nije znala da se tada vodila ikakva istraga o proboju virusa u kliniku i grad jer je i sama bila u bolnici. Dodala je, međutim, da su se gradom proširili „izveštaji“ gde je Lebedeva okrivljena za Mikrinov pozitivan test. Za to nije bilo dokaza, ali glasina je svejedno plasirana.
Portparol Roskosmosa rekao je da je bilo nekih optužbi za nemar, ali da one nisu potekle od svemirske agencije. „Nismo započinjali istragu i nismo širili glasine. Agencija za to nije ovlašćena“, rekao je on.

Gagarinov centar rekao je za Reuters da nisu imali nikakvih problema s radom klinike u Zvezdanom gradu.

Lebedeva se iz FMBA-ine bolnice broj 83 u Moskvi telefonom javila kolegama i prijateljima. Rekla im je da ima blage simptome. „Rekla je da ima temperaturu 37 te da su joj pluća tek malo oštećena“, rekla je Antropova.

Tokom tih poziva požalila se da nju krive za širenje virusa. „Pozvala me je i rekla mi ‘Strpaće me u zatvor. Sa mnom je gotovo'“, rekla je jednom prijatelju. Taj prijatelj je pokušao da je umiri rekavši joj da nije kriva. „Kako si to mogla da sprečiš? Hajde, molim te. Ko si ti, Bog?“, navodno joj je prijatelj rekao. Nije bilo pomoći. Lebedeva je bila u suzama. Kroz suze je otkrila da su je već kontaktirali policijski istražitelji.

Raisa Keceleva rekla je da ju je nakon nekoliko nedelja posetio policajac Zvezdanog grada Makism Statsenko kako bi joj postavio nekoliko pitanja. Ona kaže da joj nije rekao o čemu se radi. „Znala sam šta traži, interesovalo ga je ko se prvi razboleo“, rekla je ona.

FMBA je saopštila da je sprovela internu istragu ulaska virusa u kliniku te da Lebedevu nisu teretili nizašta. Istragom nisu utvrđeni nikakvi problemi u radu Lebedeve. Lekari Zvezdanog grada protestovali su zbog pokušaja da se bilo ko okrivi za širenje bolesti tokom pandemije. „Sve smo radili po pravima. Ja sam lekar a ne balerina. Razbolela sam se jer sam bila u prvim borbenim redovima“, rekla je Minjina.

Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

Pad na Zemlju

Vozač hitne pomoći Kecelev na respirator je prikačen 23. aprila. Tada su se pacijenti na respiratorima teže oporavljali. Lebedeva je Minjinoj iz bolnice napisala poruku: „Shvatila sam da je ovo virus panike i straha.“

Lebedjeva je na Votsapu poslednji puta bila aktivna u petak, 24. aprila u 00:21 sati, rekla je njezina prijateljica i bivša kolegica iz klinike Natalija Žernakova.

Tog dana nekoliko prijatelja pokušalo je da je dobije, ali bez uspeha. Antropova je rekla da su zvali FMBA-u te da im je bolnica rekla da su informacije o Lebedevoj „zatvorene“.

U subotu, 25. aprila njeni prijatelji su nazvali kliniku u Zvezdanom gradu. Kolege su već čule vest. „Rečeno im je da se Natalija… ubila“, rekla je Antropova.

Mediji su preneli da je pala sa prozora moskovske bolnice i da je preminula od povreda. FMBA je u saopštenju navela da je reč o „nesrećnom slučaju“.

Ta kvalifikacija je naljutila njene prijatelje jer oni veruju da se ubila iz očaja.

FMBA je Reutersu rekla da smrt Lebedeve tragičan događaj koji policija istražuje. Kako FMBA nije otkrila okolnosti njezine smrti, Zvezdani grad se ponovo usijao.

„Oni će to sve zataškati jer je to svemir. Važni su ljudi uključeni“, rekao je lekar iz klinike. „Zato su za sve hteli da okrive hitnu pomoć.“

Nedelju dana posle Lebedeve, umro je i otac Kecelove. Njoj je kasnije poslat snimak. Osoba koja snima prolazi praznim hodnicima klinike Zvezdanog grada. Klupe su ograđene crveno-belom zaštitnom trakom. Na recepciji stoje portreti Keceleva i Lebedeve sa florom i buketima cveća ispod njih.

Labudova pesma

Početkom maja, Zvezdani grad se oprostio od Lebedeve. Procesija je sporo prošla kroz grad, a kovčeg su pratila dva vozila hitne pomoći. Lebedeva, čije prezime potiče od ruske reči za labud, sahranjena je u belom.

„Pogrebna procesija je postala Natalijina labudova pesma. Nije je izvela ona već njeno osoblje i vozila“, naveo je stanovnik Zvezdanog grada Dmitrij Sarajev.

Čelnica FMBA-e Veronika Skvorcova posetila je Zvezdani grad krajem avgusta. U grad je došla u crnom Mercedesu, obišla je Gagarinov centar za obuku i pozirala fotografima pored simulatora Sojuzovih raketa.

Skvorcova je obišla i kliniku. Odbor za doček predvodila je Valentina Tereškova, prva žena koje je otputovala u svemir. Skvorcova je razgovarala i sa lekarima i pregledala bolničku opremu. O pandemiji se nije pričalo.

U jednom trenutku, Skvorcova je prošla pored recepcije. Novinari su je fotografisali kako stoji pored oglasne table. Iza nje je bio sto na kojem su se nalazili buketi cveća koji su tamo stavljeni pored uramljenih fotografija Keceleva i Lebedeve. Cveća i fotografija za vreme posjete Skvorcove nije bilo na stolu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar