Kako je izgledao medijski i internet rat pred izbore u CG

Svet 10. sep. 202021:48 > 22:07
Podeli:
Medijski rat Foto:arhiva i printscreen mediji

Izborni dan u Crnoj Gori obeležen je dezinformacijama i lažnim vestima u medijima, zaključak je opširnog istraživanja Digitalnog forenzičkog centra pod nazivom "Medijske opstrukcije na dan izbora u CG"

Izborni dan u Crnoj Gori (30. avgusta), navodi se u ovom opširnom istraživanju DFC-a, počeo je dezinformacijama o planiranim neredima i prebijanju naroda za koje bi, prema pisanju beogradskog Glasa javnosti, vlast okrivila opoziciju.

Naslovi u srpskim medijima na dan izbora

U tekstu pod naslovom Skandalozno! Crnogorske vlasti se spremaju kamionima da gaze narod! navedeno je da je vlast izdala naređenje vatrogasnoj službi u Podgorici da svoje kamione opremi za razbijanje demonstracija na način što će na prednji deo vozila montirati posebno izrađene metalne konstrukcije koje omogućavaju da se vozila efikasno zaleću u masu.

Pročitaj i:

Isti portal u drugom tekstu istakao je i da vlast planira da suzavcima i vodenim topovima razbije okupljene mase na manje grupe, nakon čega bi na scenu stupila udarna grupa DPS-a i kriminalci obučeni u policijske uniforme, koje predvodi Veselin Veljović, sa zadatkom da prebijaju okupljene.

Sličan sadržaj zabeležen je, navodi se, i na drugim portalima, gde su se autori pozivali na neimenovane izvore iz Demokratske partije socijalista, tvrdeći da je vlast formirala udarnu grupu koju čine okoreli kriminalci i pojedinci. Njih je, navedeno je, država prethodno amnestirala i trebalo je da budu raspoređeni na dve lokacije.

Srbija danas je (prema njihovim dobro obaveštenim izvorima iz Crne Gore) objavila da DPS planira da izazove ozbiljne incidente širom zemlje, čak i životno ugrozi pripadnike policije pre zatvaranja birališta, kako bi inscenirali da to zapravo radi opozicija. U tekstu su naveli, pozivajući se na izjavu advokata Gorana Petronijevića, da Milo Đukanović ima spremne helikoptere na tri lokacije koji bi trebali da ga prebace u Albaniju ukoliko pretrpi izborni poraz.

Portal Alo je objavio tekst pod naslovom OČAJNIČKI POTEZ DPS! Procurele informacije iz tajne služ-be! Milova policija se sprema za akciju oko srpskih manastira!.

Aktivan u širenju dezinformacija bio je i, kako se navodi, portal Sputnjik, koji je objavio da je desetak pripadnika Vojske Crne Gore (koji su na dan izbora poslati na ispomoć u blizini Rožaja) demonstrativno predalo oružje i otišlo u Nikšić na glasanje, piše u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

UDAR na profesionalno novinarstvo

Iako su nepoznata lica koja stoje iza portala UDAR, po pokretanju na nacionalnom internet domenu Crne Gore (domen je registrovan 17. jula) najavila objavljivanje strogo čuvanih informacija i tajni, crnogorska javnost dobila je, najblaže rečeno, kontroverzne sadržaje, navodi se u izveštaju. Većinom je reč o etiketiranju i neargumentovanom optuživanju političara, partija i drugih ličnosti iz javnog života bez navođenja autora i izvora informacija, s pozivanjem na dobro obaviještene, neimenovane izvore.

Prikrivanje identiteta

Portal UDAR je postavljen na internet uz pomoć alata za anonimni hosting web stranica, kao što je Njalla, koja kao sredstvo plaćanja koristi Bitkoin kome se ne može ući u trag. Ta alatka namenski čuva identitet vlasnika sakrivanjem informacija o zakupcu domena

Slična matrica primenjuje se i u tesktovima i snimcima objavljenim na YouTube-u. Ipak, UDAR se ističe time što ne etiketira isključivo jednu stranu, već obe, i vlast i opoziciju. Istovremeno UDAR krši Zakon o medijima jer ni mesec dana od prvih objava, portal nema impresum.

Osim spekulacija, nepotpunih informacija i optužbi na račun javnih ličnosti za koje uglavnom nema konkretne dokaze, UDAR objavljuje i teorije zavere. Tako u tekstu DF potvrdio sumnje: Mandić igrač NATO-a, navode da je strogo čuvana tajna da su američki naučnici razvili eksperimentalnu vakcinu protiv Kovida-19 koja je trenutno dostupna izuzetno uskom krugu ljudi. Navode da je 11. jula u Crnu Goru stiglo 25 takvih vakcina zbog straha režima da bi neko od ključnih igrača mogao da bude van stroja u susret izborima, a Mandić je primio tu vakcinu kao ključni režimski opozicioni igrač. U trenutku objave teksta 26. jula, nigde u svijetu nije bila dostupna vakcina protiv koronavirusa.

Lažne vesti pred patriotski skup

Patriotski skup koji je održan u Podgorici 6. septembra (sedam dana nakon parlamentarnih izbora) izazvao je pažnju medija gotovo jednaku kao i parlamentarni izbori 30. avgusta. Uoči skupa objavljene su brojne lažne vesti koje su predviđale nerede za koje bi navodno bili angažovani huligani iz regiona.

Bojna Čavoglave

U toku samog događaja, koji su pojedini mediji okarakterisali kao ustaški pir, u pojedinim medijima se moglo pročitati da se pevala pema Bojna Čavoglave, Marka Perkovića-Tompsona. Slične objave imali su Informer i Srbija danas koji navode da su prisutni otvoreno pozivali na nasilje i koristili se govorom mržnje, dodajući da je uz Tompsona i pesmu Bojna Čavoglave okupljena masa uzvikivala baci bombu, goni Srbe, mašući crnogorskim zastavama.

Više beogradskih portala objavilo je uoči održavanja skupa lažnu vest da će na skupu u Podgorici doći do nereda za koje će vlast, navodno, angažovati huligane iz Hrvatske. Novosti, Informer i Srbija Danas naveli su da je planirano da huligani dobiju srpske i stare crnogorske zastave i ostala prateća obeležja, a da potom izazovu incidente. Za njih bi, navodno, bili optuženi simpatizeri prosrpskih partija.

Svi mediji koji su objavili lažnu vest pozvali su se na nepostojeći zagrebački Nacionalist.

Portal Glas javnosti dan uoči održavanja skupa izvestio je o belom Poršeu bosanskih registarskih oznaka koji kruži Podgoricom, a u kojem su, navodno, osobe koje bi trebalo da izazivaju nerede.

Slični narativi stigli su i iz tima lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića. Oni su 5. septembra saopštili da imaju informacije iz bezbednosnih struktura da na Patriotskom skupu na Trgu nezavisnosti može doći do incidenata sa tragičnim posledicama.

Najviše negativnih objava o DPS-u, a pozitivnih o DF-u

Monitoringom je utvrđeno da je u prvih 15 dana avgusta na šest najposećenijih portala objavljeno 627 tekstova u kojima se pominje Demokratska partija socijalista. Od tog broja, njih 63,4 odsto bilo je negativno, 19,9 neutralno, a 16,7 odsto pozitivno. U istom periodu registrovane su 284 objave o listi Za budućnost Crne Gore, od kojih je 47,8 odsto bilo pozitivno, 39,2 neutralno, a 13 odsto objavljenih tekstova o toj koaliciji je bilo negativno.

Primetno je da su portali mnogo manje pažnje posvetili partijama nacionalnih manjina.

Na drugom mestu po broju objava i pominjanja je koalicija okuplje-na oko Demokratskog fronta (Za budućnost CrneGore), koja je imala najviše pozitivnih objava -136, neutralnih je bilo 111, a negativnih o toj listi ili njenim funkcionerima bilo je 37.

Grafikon/Slađana Đermanović/Nova.rs

 

Lista Mir je naša nacija na trećem je mestu po broju objava (158), a odmah ispod nje je koalicija Crno na bijelo (154).

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

77 hiljada evra za reklamiranje na Fejsbuku

Digitalni forenzički centar je koristeći zvanične podatke Fejsbuka utvrdio da je u periodu od 4. avgusta do 2. septembra Socijaldemokratska partija na reklamiranje potrošila najviše novca – 17.973 evra, dok su Socijaldemokrate u istu svrhu utrošile 17.621 euro.

Zvanična stranica Aleksa Bečić – Demokrate platila je oglašavanje na Fejsbuku 15.230 evra, Demokratska partija socijalista 14.634, a Građanski pokret URA 8.116. Sa stranice Zdravko Krivokapić – Za budućnost Crne Gore na sponzorisanje postova utrošeno je 2.336 evra.

Lažno istraživanje o rejtingu političkih partija

Lažno istraživanje javnog mnjenja o rejtingu političkih partija pojavilo se na društvenim mrežama nedelju dana pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori (23. avgust). U objavi je navedeno da je agencija Ipsos sprovela istraživanje za potrebe jedne partije u avgustu.

Pročitaj i:

Simptomatično, ovo je bilo maltene jedino istraživanje u kojem je DPS beležila prednost.

Iz agencije Ipsos za DFC su izjavili da nije riječ o njihovom istraživanju, podsećajući da to nije prvi put da se ime njihove agencije zloupotrebljava.

To nije prvi put da se na društvenim mrežama pojavljuju lažne vesti u kojima se predviđaju rezultati izbora. Sredinom avgusta na društvenim mrežama objavljeno je i lažno istraživanje o rejtingu političkih partija za lokalne izbore u Budvi, čiji je navodni autor Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Iz te NVO su saopštili da to nije njihovo istraživanje, te da oni njihove sondaže javnog mnjenja uvek objavljuju javno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar