Kako je folker pobedio Bojka Borisova

Svet 15. jul. 202117:41
Podeli:
Bugarska, izbori
Slavi Trifonov Foto: Beta/There is Such People via AP

Stanislav Trifonov poznat i kao Slavi Trifonov bugarski je pevač i tv voditelj čija je partija "Ima takav narod" odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Bugarskoj. Ovaj čovek je dospeo u centar interesovanja javnosti kada je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio drugu poziciju, a od tada je njegova popularnost samo rasla. Svetski mediji već pišu o njegovim budućim planovima za formiranje vlade, a ono što mnoge iznenađuje jeste da verovatno neće biti premijer.

PROČITAJTE JOŠ:

Na izborima održanim u nedelju 11. jula njegova partija ITN osvojila je 24,08 odsto glasova i uspela je da pobedi partiju GERB, bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova, koja je osvojila 23,51 odsto. Ovaj rezultat predstavlja pravi preokret na izborima u zemlji u kojoj je čak 10 godina dominirao Borisov.

Ko je Trifonov?

Trifonov je veoma poznat u Bugarskoj, a i šire. Vodi popularnu bugarsku noćnu emisiju, a kada organizuje koncerte to je uvek pred velikom publikom. Uglavnom je aktivan u tradicionalnim bugarskim folklornim muzičkim žanrovima, ali je eksperimentisao i sa drugim žanrovima kao što su hip-hop, pop-rok i pank. Visok je, obrijane glave i nosi minđuše i kožne jakne.

Bugarska, izbori
Slavi Trifonov Foto: Beta/Political Party „There is Such People via AP

Godine 2019. osnovao je populistička partiju Postoji takav narod koja je podržala bugarske proteste 2020-2021. godine.

Stranka je učestvovala na bugarskim parlamentarnim izborima u aprilu 2021. godine i sada u julu.

U aprilu je osvojio 17,40 odsto glasova, što mu je dalo oko 51 mesto u Narodnoj skupštini. Sada je ostvario bolji rezultat i imaće više poslanika.

U martu 2020. godine, Trifonov je donirao 100.000 leva (oko 51.100 evra) za zarade medicinskog osoblja u Aleksandrovskoj bolnici u Sofiji koji se bore protiv pandemije koronavirusa. Kritikovan je što je u početku umanjivao obim pandemije i javno se suprotstavljao merama koje su uvođene za suzbijanje epidemije kovida-19.

U aprilu ove godine, bio je u samoizolaciji nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Slavi Trifonov Foto: 7/8 TV/Handout via REUTERS

Neobična politička stragetija

Trifonov po izgledu ne deluje kao tipičan političar sa ovih prostora. Međutim, mnogi su u pravo u njemu videli priliku za promenom vlasti u Bugarskoj kojom je gotovo deceniju „žario i palio“ Bojko Borisov.

Strategija poznatog pevača kada je reč o politici bila je da izbegava pažnju medija i da se uvelikoj meri oslanja na svoje objave na Fejsbuku kako bi oko sebe stvorio auru „metle za čišćenje“ koja može da ukloni raširenu korupciju u zemlji i prijateljske odnose poličara koji su bili glavna briga mnogih birača, prenosi „Politiko„.

Bugarsku je opisivao kao zemlju u kojoj „mafija ima državu“, a oštro je kritikovao GERB zbog optužbi za „korupciju, loše upravljanje i nesposobnost“.

Za mnoge je enigma

Mnogi ne znaju šta je plan Trifonova kada njegova partija dođe na vlast. Pored plana za reviziju izbornog sistema, on je u velikoj meri enigma.

Iako nema prethodno političko iskustvo, Trifonov je oštar kritičar onih koji su na vlasti u Bugarskoj tri decenije. Njegova „ljubavna veza“ sa televizijom je započela ranih 1990-tih, ubrzo nakon pada komunizma, kada se pridružio studentskoj postavi jednog od prvih satiričnih programa u zemlji.

Trifonov je od 2000. godine imao popuralnu noćnu emisiju po uzoru na američke tok-šou programe. Gotovo dve decenije intervjuiše poznate glumce, pevače, političare, a intervjuisao je i Borisova. Ta emisija je prestala da se emituje 2019. godine i sa on sada vodi novi lejt najt šou.

Ograničeni nastupi Trifonova zbunjuju njegove političke rivale i analitičare. Uoči glasanja ove nedelje najavio je da se neće kandidovati za parlament i da možda neće biti ni premijer ako njegova stranka formira vladu, prenosi „Politiko“.

Građani Bugarske željni su promena, pa se čini da je Trifonov dobar početak u tom pravcu. Ono što njih ipak najviše brine jeste da li će on imati dovoljan apetit za reforme.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar