Kako je Crna Gora izvukla sezonu

Svet 30. avg. 202118:07 > 18:2019 komentara
Podeli:
Foto: Ana Marković/Nova.rs

Pandemija koronavirusa očigledno više ne može da naškodi turizmu u Crnoj Gori, zemlji u kojoj se proteklih meseci sezona vratila na velika vrata, što sada, na kraju leta, pokazuju brojke kojima se nadležni iz dana u dan ponosno hvale. Turisti su tokom juna, jula i avgusta preplavili crnogorsko primorje, a od početka tekuće godine do danas, ovu državu posetilo je blizu sedam miliona ljudi, dok se budžet uvećao za više desetina miliona evra.

Pročitajte još:

Strah od propasti još jedne letenje sezone, koji je početkom godine gotovo paralizovao sve koji se bave turizmom u Crnoj Gori, pokazao se kao neopravdan, jer je leto napunilo džepove i kase.

“Epidemiološka situacija koja je bila aktuelna početkom godine nije ulivala nadu da će ova turistička sezona biti bolja od prethodne. Ipak, vizija koju je imala Vlada Crne Gore i mere koje je preduzela, prvo kroz pakete pomoći privredi, a kasnije i u cilju stabilizacije epidemiološke situacije, dale su rezultate koje danas vidimo. Od početka godine, koja suštinski nije manje pandemijska od prethodne, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja su intenzivno sprovodili brojne aktivnosti i mere podrške turističkoj privredi i građanima. Pravovremene odluke reflektovale su sezonu iznad očekivanja”, kažu za Nova.rs u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore.

Naime, Crna Gora je 20. avgusta bila na realizaciji čak 88 odsto sezone iz 2019. godine.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Od početka godine do prvog avgusta na graničnim prelazima je zabeležen promet od 6.766.544 turista, od toga u junu 1.260.266. Na graničnim prelazima samo u julu mesecu zabeležen je promet putnika od 2.765.273, dok je u julu 2020. iznosio 258.711, a u julu 2019. 3.341.795 putnika. Ovim brojkama moramo biti zadovoljni, a sve to dugujemo dobrim odlukama u delu upravljanja granicama. Kako na početku sezone, tako i sada, a sve dok to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ostajemo otvoreni za naše susede kojima dugujemo veliku zahvalnost za uspešnost sezone, i poverenje koje su ukazali Crnoj Gori. Nadamo se da će ovaj pozitivan trend nastaviti i u postsezoni”, naglašavaju u ministarstvu.

Finansijski oporavak

Crna Gora je mala država koja još jedno zaključavanje ne bi preživela.

“Zbog toga smatramo da su mere koje smo donosili bile krucijalne kako bi tokom letnjih meseci Crna Gora bila sigurna i bezbedna destinacija. Otvorenost granica i stabilna epidemiološka situacija dovele su do priliva velikog broju gostiju koji su zaslužni za turistički preporod naše zemlje. Ova sezona je od izuzetnog značaja za oporavak turističke privrede koja ujedno predstavlja polaznu tačku celokupnog oporavka crnogorske ekonomije”, objašnjavaju za Nova.rs u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Uspeh postsezone zavisi od korone

Za uspeh postsezone ključna je, ističu, epidemiološka situacija.

„Ona mora biti povoljna jer se tako stvara preduslov za produženje sezone. Nadamo se da će postsezona dati dobre rezultate kao što je to bio slučaj sa špicom turističke sezone. Ukoliko se ne budemo pridržavali preporuka, ne možemo ni očekivati dobre rezultate u postsezoni. Odgovornost je na svakom pojedincu. Jednom smo pokazali da možemo biti disciplinovani i dosledni u poštovanju preporuka, pa se nadamo da će i ovog puta biti isti slučaj. Mnogo teža situacija je bila u predsezoni kada je neizvesnost bila veća. Sada je situacija drugačija, pa samim tim imamo razloga da verujemo da će uspešnost postsezone biti na zavidnom nivou” kažu u ministarstvu.

Opštine poput Budve, Kotora i Tivta, navode u ministarstvu, beleže uporedive cifre sa ciframa iz 2019., što uliva veliki optimizam za oporavak ekonomije.

„Prihodi budžeta u junu 2021. godine veći su u odnosu na jun 2019. godine čak za 10,8 odsto odnosno 15,6 miliona evra. Prihodi od turizma su iznad svih očekivanja. Prvi put od septembra 2019. godine, u junu je zabeležen suficit budžeta od tri miliona, dok će prema našim preliminarnim podacima u julu biti zabeležen suficit oko 43 miliona evra. Prihodi budžeta po osnovu PDV-a u julu tekuće godine iznosili su 66,3 miliona evra i veći su u odnosu na jul 2020. godine za 22,9 miliona evra ili 52,7 odsto“.

Između zdravlja i ekonomije

Vlast u Crnoj Gori nije htela da odabere, navode u ministarstvu, između zdravlja i ekonomije, već se odlučila da balansira.

“Nismo mogli da izaberemo samo jedno – ili zdravlje ili ekonomiju, već smo se odlučili za balans između to dvoje. Odlučili smo se za oporavak ekonomije kroz oporavak turizma, vodeći pre svega računa o zdravlju svojih građana, kako bismo kao odgovorni domaćini, odgovorno dočekali goste”.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Ističu da je 2021. bila godina opravka, ali i izazova.

“Moramo biti svesni nijedna mera, ni zdravstvena, ni ekonomska, ne može da bude toliko snažna da iskoreni kovid, ukoliko svi mi kao pojednici nismo odlučni da se ponašamo odgovorno. Svedoci smo loše prošlogodišnje turističke sezone i dok se u regionu ‘dešavao’ turizam, kod nas je bio na aparatima. Tokom ove sezone smo, ne samo očuvali turističku supstancu, već je zahvaljujući turizmu, ostvaren i suficit. Definitivno ka balansu treba težiti i to je nešto što se desilo u Crnoj Gori tokom procesa oporavka turizma” zaključuju u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar