Kako je Bajden koštao Francusku 90 milijardi

Svet 17. sep. 202123:03
Podeli:
Džo Bajden Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Australija je 20 godina uspevala da održi dobre diplomatske odnose sa dve svetske sile - Amerikom i Kinom, koje pretenduju da nadjačaju jedna drugu. Situacija se preokrenula ovog četvrtka, kada je najavljen bezbednosni dogovor sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, čime je Australija zvanično izabrala Vašington umesto Pekinga. Deblji kraj je izvukla Francuska, jer je zbog dogovora sa SAD, Australija odustala od ugovora o nabavci podmornica koje vredi 90 milijardi evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema postignutom sporazumu, Amerika će u narednom periodu finansijski pomoći Australiji da nabavi podmornice na nuklearni pogon. Stručnjaci smatraju da je Australija nepotrebno napravila neprijatelja od Kine, najvećeg trgovinskog partnera zemlje, dok se u isto preme previše oslonila na zaštitu Sjedinjenih Država.

Australijski premijer Skot Morison izgradio je lični odnos sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, što je dovelo do saradnje sa SAD. Istovremeno, odnosi Kanbere i Pekinga su pogoršani pandemijom, jer je Australija od Kine zahtevala izveštaj o poreklu virusa.

U ovom procesu, dogovorom Australije i SAD, Francuska je ostala bez ugovora vrednog milijarde, što je dovelo i do drastičnog pogoršanja odnosa.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan istakao je da su Amerika i Australija zabile „nož u leđa“ državi koja je uvek bila uz njih.

„Sa Australijom smo uspostavili odnos pun poverenja, koje je sada iznevereno“, rekao je.

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj smatra da je sada jasno na koga Evropska unija može da se osloni, a to su samo njene članice.

„Moramo preživeti sami, to je valjda jasno svima“, smatra Borelj.

Ipak, britanski premijer Boris Džonson insistira na tome da su odnosi Velike Britanije i Francuske čvrsti kao što su uvek bili i da ovaj sporazum neće dovesti do diplomatske krize.

Tokom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno sklapanje sporazuma, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da se radi o „istorijskom momentu“. Ipak, on ni u jednom trenutku nije eksplicitno pomenuo Kinu, ni Francusku.

Iako se Emanuel Makron još uvek nije oglasio po ovom pitanju, činjenicu da je Francuska besna na svoje doskorašnje partnere potvrđuje i otkazivanje gala večere franucuskog ambasadora u Vašingtonu. Događaj je trebalo da proslavi godišnjicu odlučujuće pomorske bitke američke revolucije, u kojoj je Francuska imala ključnu ulogu.

Emanuel Makron Emmanuel Macron
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Osim Francuske, Kina je ljutito reagovala na novi bezbednosni sporazum, rekavši da je krivica za pogoršanje odnosa „u potpunosti na australijskoj strani“.

Jun Đijan, koja radi kao istraživač na Australijskom nacionalnom univerzitetu, smatra je da je sporazum „poslednji ekser u kovčegu“ odnosa Australije sa Kinom, čime se efikasno eliminiše svaka šansa za približavanje.

„Dok ne dođe do nove ravnoteže u međunarodnoj podeli snaga, mislim da će odnos biti napet“, rekla je ona.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Prema sporazumu pod nazivom AUKUS, tri zemlje će održati sastanke radi koordinacije o sajber pitanjima, naprednim tehnologijama i odbrani, kako bi mogli da što bolje odgovore na savremene bezbednosne izazove. Ipak, britanski premijer Boris Džonson insistira na tome da su odnosi Velike Britanije i Francuske čvrsti kao što su uvek bili i da ovaj sporazum neće dovesti do diplomatske krize.

Sjedinjene Države i Velika Britanija pomoći će Australiji u izgradnji i održavanju podmornica na nuklearni pogon, što je veliki poticaj za vojni arsenal Kanbere, iako je Morison rekao da će se brodovi možda pridružiti floti do 2040. Na konferenciji za novinare nakon saopštenja, australijski lider je opisao dogovor kao „večno partnerstvo“.

G7, samit, Engleska, Kornvol
Foto: EPA-EFE/Hollie Adams

„Večno partnerstvo za neko novo vreme između najstarijih i prijatelja od najvećeg poverenja. Večno partnerstvo koje će omogućiti Australiji da zaštiti interese nacionalne bezbednosti, da stanovnike čuva na sigurnom“.

Istog dana, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Lijan rekao je da bi Australija „trebalo ozbiljno da razmisli da li Kinu posmatra kao partnera ili pretnju“.

Dosadašnji uspeh Australije u balansiranju odnosa sa SAD i Kinom garantovao je sigurnost zemlje i ekonomski prosperitet.

Australijska privreda imala je velike koristi od snažnih odnosa sa Pekingom. Izvoz u Kinu skočio je sa oko 3,6 milijardi dolara 2000. godine, na više od 74 milijarde dolara do 2015. godine. Neki ekonomisti tvrde da je kinesko unosno tržište resursa pomoglo u zaštiti Australije od recesije tokom globalne finansijske krize.

BONUS VIDEO Amerika dronovima sprečila teroristički napad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar