Kako je Angela Merkel telefonom sprečila rat Grčke i Turske

Svet 23. jul. 202015:36 > 16:02
Podeli:
Foto: adam eastland / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Spor o morskoj zoni oko ostrva Kastelorizo pre nekoliko dana dostigao je tačku usijanja. U utorak uveče došlo je do spora Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog ostrva Kastelorizo u neposrednoj blizini turske obale, koji je za malo prerastao u oružani sukob. Telefonski poziv Angele Merkel, međutim, sprečio je rat „doslovno u poslednjem minutu", piše nemački list Bild.

Bild dalje navodi kako su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i plinom, koje Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom „isključivom ekonomskom zonom“. Reč je o „morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva“.

Nemački najtiražniji dnevni list saznaje i da je „zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu i da je Grčka svoju vojsku stavila u stanje pune borbene pripravnosti. Međutim, onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel. Prvo je telefonirala turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a potom i grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva. To je izazvalo „olakšanje na obe strane Egejskog mora!“ – naglašava Bild.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Berlinski list Tagesspiegel, međutim, piše da je „malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa“.

List objašnjava:

„Obe strane smatraju da su u pravu. Pritom se pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava. Dve države bi morale uvideti da je nužna jasna presuda treće nezavisne strane. Trebale bi hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu. Merkel, EU i NATO bi morali svoje članice i partnere Tursku i Grčku da uvere u to. U suprotnom preti vojni sukob“, koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika Tagesspiegel.

I ugledni Frankfurter Allemagne Zeitung komentariše spor između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je „Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene s kursa vojnog sukoba“.

Kastelorizo Foto:Tony Roddam / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ipak, koliko trajno će to biti je kod Erdogana jednako nejasno kao i kod Putina. Sa sigurnošću se može pretpostaviti da ruski predsednik sa zanimanjem prati trajni sukob na južnom krilu NATO-a koji svako malo dođe do usijanja“, piše frankfurtski dnevnik.

O sporu u istočnom Sredozemlju piše komentator lista Südwest Presse:

„Evropa se i u eksplozivnom libijskom konfliktu, tako reći na kućnom pragu, uključila tek kad nije imala šta više da kaže. Ako joj se pak isto ponovi u njenom dvorištu, onda može zaboraviti na svoja prava o suverenitetu. Krajnje je vreme za angažovanu diplomatiju“, zaključuje Südwest Presse iz Ulma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar