Kako će smrt princa Filipa promeniti britansku monarhiju

Svet 19. apr. 202119:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Neke stvari se neće promeniti. Kraljevska porodica ponovo je na sahrani princa Filipa dokazala da se nikome ne klanja kada je reč o priređivanju ceremonije. Koronavirus je trebao da osujeti pogreb, ali ga su same stroge mere učinile ovaj događaj lepšim, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Monarhija i dalje zna kako da napravi i izvede savršenu predstavu. Takođe, britanska monarhija neće izgubiti svoj smisao za uzbudljive priče. Drama oko prinčeva Vilijama i Harija koji razdvojeni hodaju iza kovčega svog dede, a onda razgovaraju na kraju sahrane – kao da je radnja iz neke sapunice. Po tom pitanju ne treba brinuti, piše Gardijan.

Ali drugi znakovi će biti više zabrinjavajući za palatu. Oko 109.741 žalba upućena je BBC-ju zbog izveštavanja o Filipovoj smrti, a mnogi su bili isfrustrirani zbog toga što su propustili seriju ili finale jedne emisije.

Princ Filip sahrana
Foto: Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS

Postoje i ozbiljniji znaci za zabrinutost. Oni koji su imali priliku da sve posmatraju iz blizine, tvrde da je Čarls bio slomljen zbog smrti svog oca, ali da i tada nije uspeo da probudi naklonost u srcima javnosti. Možda će to doći jednom kada postane kralj, ali malo ko bi se kladio, prenosi Gardijan.

Takođe, princ od Velsa nije uspeo da oponaša još jedan kvalitet svoje majke koji čini temelj njenog njenog stava: njena tišina o skoro svakom pitanju kontroverze, brzu neutralnost koja ju je učinila prihvatljivom gotovo za sve.

Iza princa Čarlsa u povorci je bio njegov brat princ Endru, koji je očevim kovčegom bio zaštićen od poniženja, koje bi svakog drugog dana sigurno pratilo njegovo pojavljivanje u javnosti.

Princ Filip sahrana
Foto: Alastair Grant/Pool via REUTERS

Princeza Ana je bila poštovana, princ Edvard je bio neuverljiv, dok prinčevi Vilija i Hari imaju svoje obožavaoce – ali niko nema čast čoveka kojeg su sahranili, prenosi Gardijan.

To je delimično zato što su njihovi vojni dosijei slabiji nego što je bio Filipov, a delom iz razloga na koji niko od njih nije mogao da utiče: oni nemaju vezu sa Drugim svetskim ratom koji služi kao temeljni događaj moderne Britanije.

Kraljica i njen suprug su otelovljavali tu vezu. On se borio za svoju zemlju u Kraljevskoj mornarici, ona je bila na balkonu, u uniformi, zajedno sa Vinstonom Čerčilom na Dan Ve. To je pomoglo da se monarhija veže za zemlju tokom čitave posleratne ere. Kraljičina poruka na početku pandemije koronavirusa imala je moćan efekat i pozivala je na ratnu himnu: „Sastaćemo se ponovo“.

Princ Vilijam, princ Filip i princ Hari
Princ Vilijam, princ Filip i princ Hari Foto:REUTERS/Toby Melville

Smrt princa Filipa oslabila je tu vezu, a jednog dana je više neće biti, piše Gardijan.

Nije svetogrdno govoriti tako, niti je to nepoštovanje samog princa. Suprogno tome, maalo ko je jasnije bio svestan krhkosti monarhije od njega. Njegov deda je bio grčki kralj, ali oca su mu proterali iz zemlje doživotno. Njegova pratetka je ubijena zajedno sa ruskim carem u krvoproliću boljševičke revolucije. Video je kako su se rušili nekada čvrsti prestoli i kako se urušavaju davno ukorenjene kraljevske dinastije.

Foto:Andrew Milligan/PA via AP

Kraljici samoj teško da treba reći da nijedan zakon prirode ne govori da monarhija mora postojati zauvek. Činjenica njenog sopstvenog života možda je abdikacija njenog strica nakon što je osam meseci bio kralj Edvard VIII. Ona zna da kraljevska stabilnost i kontinuitet nisu daleko od automatskih, ali traba upornosti, istrajnosti i spretno osoblje.

Ona i njen suprug savršeno su se uklopili u tu računicu. Ali od tog para, od te generacije, sada je ostala samo ona, sama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar