Kako će izgledati sahrana princa Filipa

Svet 16. apr. 202110:49
Podeli:
Princ Filip
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Filip će biti sahranjen u subotu 17. aprila ove godine u Vindzoru. Zbog pandemije sahrani će moći prisustvovati samo odabrani pa je tako Bakigemska palata objavila spisak 30 ljudi koji će ispratiti vojvodu od Edinburga na večni počinak.

PROČITAJTE JOŠ:

Pandemija je promenila i način sahrane, pa se tako parastos (molitva za pokojnika) neće održati, a na poslednjem ispraćaju biće samo uža porodica i prijatelji princa Filipa. Ranije je najavljeno da kovčeg neće biti izložen javnosti te da će izgledati u skladu sa željama pokojnog princa.

Iza kovčega preminulog princa će ići članovi porodice dok će kraljica poslednja sama ući u kapelu kada će početi i ceremonija. Još nije objavljen raspored sedenja ali se očekuje da će kraljica zbog trenutne situacije sa pandemijom verovatno sedeti sama.

Poslednjem ispraćaju će prisustvovati više od 700 pripadnika oružanih snaga iz Kraljevske mornarice, marinaca, vazduhoplovstva i Britanske vojske i odati počat princu.

U skladu sa željama princa Filipa, sahrana će biti svečani, a ne državni događaj, a ona je inače organizovana u skladu sa epidemiološkim merama, prenosi CNN.

Najavljeno je i to da članovi kraljevske porodice neće nositi vojnu uniformu već kapute sa medaljama, dok će ženski članovi nositi haljine.

Tokom sahrane, hor će pevati pesmu koju je za tu priliku odabrao lično princ Filipa.

Kada je reč o osobama koje će prisustvovati sahrani, na prvom mestu je kraljica Elizabeta II, kao i princ Čarls (princ od Vilsa) te njegova supruga Kamila (vojvotkinja od Kornovola), ali i ostalih troje dece preminulog vojvode – princeza Ana i prinčevi Endru i Edvard.

Kako je i ranije najavio, sahrani će prisustvovati i princ Hari (vojvoda od Saseksa), dok njegova supruga Megan Markl (vojvotkinja od Saseksa) zbog trudnoće neće doći.

Zatim i princ Vilijam (vojvoda od Kembridža) kao i njegova supruga Kejt Midlton (vojvotkinja od Kembridža) s obzirom na to da je supruga prestolonasljednika pa će samim time jednog dana i sama biti na mestu na kojemu je do sada bio princ Filip.

Takođe, supružnici Filipove dece prisustvovaće njegovom poslednjem ispraćaju kao podrška svojim partnerima pa su među 30 odabranih i Ser Timoti Lorens, suprug princeze Ane, kao i vojvotkinja Sofi Veseks, supruga princa Edvarda, prenosi Klix.ba

Na sahranu princa Filipa će doći i princeze Beatris i Evegenija, Piter Filips, Zara Tindal, Lejdi Luiz Vindzor i Vikont Severn, kao i Majk Tindal, suprug Zare Tindal, Džek Brukbenk, suprug princeze Evegenija te Edoardo Mapeli Mozi, suprug princeze Beatris.

Među poslednjima, iako ih mnogo više želi doći na posljednji ispraćaj princa koji je svoju dužnost obavljao dugih 70 godina, biće princeza Aleksandra, vojvoda od Gločestera, vojvoda od Kenta i kraljičini rođaci, deca preminule sestre princeze Margaret.

Hari i Vilijam neće stajati jedan pored drugog

Bakingemska palata objavila je juče protokol za sahranu princa Filipa, kojeg će morati da se pridržavaju svi prisutni. Kako se u njemu navodi, prinčevi Vilijam i Hari neće doći u kapelu zajedno, i neće stajati jedan do drugog na sahrani.

Između princa Vilijama i njegovog brata Harija u povorci hodaće njihov rođak Piter Filips.

Ovu odluku je donela lično kraljica Elizabeta II, a ona verovatno neće prigušiti spekulacije o razdoru između braće ili probuditi nadu za pomirenje porodice u ovom tužnom trenutku, piše Gardijan.

Bakingemaska palata je istakla da ne želi nikavu percepciju drame koju bi javnost mogla izvući tog dana. Portparol je rekao da su angažmani dogovoreno i da predstavljaju želju njenog kraljevskog veličanstva.

Niko od članova kraljevske porodice neće nostiti vojne uniforme, zbog prinčeva Endrua i Harija. Naime, Endru je ostao bez svih kraljevskih povlastica nakon afere sa Džefrijem Epstajnom, dok je Hari selidbom u Kaliforniju i odstupanjem sa kraljevskih dužnosti izgubio sve vojne patronaže.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar