Kada će se vakcinisati Đukanović i Krivokapić?

Svet 22. jul. 202112:59
Podeli:
Zdravko Krivokapić i Milo Đukanović
Zdravko Krivokapić i Milo Đukanović. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Boris Pejović/Epa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vakcinisaće se protiv koronavirusa u najskorije vreme, ceneći da je imunizacija najefikasniji odgovor za suzbijanje pandemije. To su “Vijestima” kazali iz kabineta predsednika i odgovorili da se Đukanović do sada nije vakcinisao po savetu lekara, zbog velikog broja antitela.

Pročitajte još:

Iz Vlade “Vijestima” nisu odgovorili da li je premijer Zdravko Krivokapić u međuvremenu primio vakcinu protiv koronavirusa, ukoliko nije da li će i kada, kao i kada je poslednji put uradio test na antitela iGg i kakav je bio rezultat.

Državni vrh susednih, ali i evropskih zemalja, vakcinisao se protiv kovida-19, pišu „Vijesti„.

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je prvu dozu vakcine u decembru prošle godine, a predsednik Aleksandar Vučić početkom aprila. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vakcinisao se u januaru, a hrvatski premijer Andrej Plenković u martu. Predsednik Slovenije Borut Pahor i premijer Janez Janša takođe su se vakcinisali pre četiri meseca.

Vakcinu je među prvima u Albaniji primio premijer Edi Rama. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev vakcinisali su se u maju. Isto su učinili i članovi predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović, dok se Željko Komšić prijavio putem aplikacije, i kako je saopšteno, očekuje poziv za imunizaciju.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. februara. Masovna imunizacija počela je 4. maja, a premijer Zdravko Krivokapić, inače predsednik Vladinog Saveta za borbu protiv koronavirusa, tada je rekao da ne beži od vakcine.

“Ne bežim od vakcinacije, ali za sada imam dovoljno antitijela pa nema potrebe”, odgovorio je on na konferenciji za medije.

Krivokapić je u novembru prošle godine izjavio da je koronavirus preboleo na nogama i da je to saznao kada je uradio test na antitela.

Sa druge strane, Đukanović je pre nekoliko meseci kazao da je kontrolom kod lekara došao do rezultata da ima veliki broj antitela, iako nijednom tokom trajanja pandemije nije imao pozitivan nalaz na koronavirus.

“Ali, očigledno da sam uspeo da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga izneo. Preporuka je lekara da se sa tolikim brojem antitela ne treba sada vakcinisati nego sačekati da prođe određeno vreme. Kada to vreme prođe, svakako ću se vakcinisati”, rekao je Đukanović.

Crna Gora vakcinacija
Foto: gov.me/S.Matić

Preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ) je da vakcinu treba da prime i osobe koje su preležale infekciju kovid-19.

“Stručnjaci još ne znaju koliko dugo traje stečeni imunitet nakon preležane bolesti, iako su slučajevi ponovne zaraze retki. Prirodni i imunitet stečen vakcinacijom oba predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa”, savetuju iz IJZ.

Prema statističkim podacima, Crna Gora je na začelju Evrope kada je reč o vakcinaciji stanovništva, odnosno broju datih doza na 100 osoba. Najviše doza na sto stanovnika dato je u Sloveniji i Srbiji, zatim Hrvatskoj, pa Crnoj Gori. Lošije rezultate od Crne Gore imaju Albanija, BiH, Severna Makedonija. Sve zemlje Evropske unije, izuzev Rumunije i Bugarske, vakcinisale su veći procenat stanovništva u odnosu na Crnu Goru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar