Kad republikanci okrenu leđa: Tramp gubi podršku najbližih

Svet 23. nov. 202023:35
Podeli:
Donald Tramp Foto:AP Photo/Patrick Semansky

Donald Tramp naišao je na žestok pritisak "svojih" republikanaca da odustane od haotičnih pokušaja da izmeni ishod predsedničkih izbora u SAD, nakon što je izabrani predsednik Džo Bajden počeo sa predstavljanjem svog kabineta, a sud u Pensilvaniji Trampovu tužbu uporedio sa "Frankenštajnovim čudovištem".

Uprkos podršci republikanskih vođa u Vašingtonu njegovim tvrdnjama da su izbori 3. novembra pokradeni i da je on pobednik izbora, neke istaknute figure GOP-a, uključujući dvojicu bivših savetnika su iznele vrlo direktne stavove.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da će Bajden biti inaugurisan u januaru i dodao: „Pravo pitanje je koliko će štete Tramp napraviti pre nego što se to dogodi“.

Pročitajte još:

Predsednik je mahom fokusiran na sejanje haosa i konfuzije, rekao je on CNN-u, ocenivši da je u pitanju više demonstracija „sirove političke moći“ a manje pravnih argumenata.

„Tramp sada baca kamenje kroz prozor, on je politički ekvivalent uličnog demonstranta“, rekao je on. Bolton je podsetio i da je Trampov izborni tim do sada izgubio 28 od 30 tužbi podnetih u više američkih država.

Drugi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost HR Mekmaster rekao je CBS-u da su Trampovi napori „veoma korozivni“ i upozorio da njegove akcije seju sumnju među elektorima.

„To ide na ruku našim protivnicima“, rekao je on aludirajući na Rusiju „koju je baš briga ko je pobedio“ dokle god Amerikanci sumnjaju u rezultat izbora a demokratija biva potkopana.

Nekoliko sati nakon što je bivši guverner Nju Džersija i predsednikov savetnik Kris Kristi rekao da je Trampov tim „nacionalna sramota“, Trampovi saradnici izdali su saopštenje u kojem se distanciraju od advokatice Sidni Pauela koja je žestoko zagovarala Trampove optužbe o izbornoj krađi i postovao sumanute teorije bez traga dokaza.

U međuvremenu, guverner Merilenda Leri Hogan, još jedan republikanac, rekao je da je siguran da će Bajden biti inaugurisan na vreme, 20. januara i dodao da ga je „sramota“ što ostatak republikanskih lidera ne priznaje izborni rezultat.

Hogan je dodao da su Trampovi pokušaji da „na neki način pokuša da promeni ishod“ izbora „apsolutno sramni“. SAD su nekada pratile izbore u svetu a „sada izgledamo kao neka banana republika“, rekao je on CNN-u.

Kasnije je na Tviteru poručio Trampu, koji je ponovo otišao da igra golf: „Prestani da igraš golf i priznaj“ poraz.

Uprkos tom savetu, Tramp je postavio zbunjujući tvit u kome tvrdi da je bilo „više glasova nego glasača“ u određenim državama.

Predsedik se prošle sedmice sastao sa republikanskim liderima iz Mičigena u pokušaju da njih i druge elektore ubedi da ga izglasaju za predsedika uprkos izbornim rezultatima koji govore drugačije.

Metju Bran, republikanski sudija okružnog suda u Pensilvaniji odbacio je zahtev Trampovog tima da poništi gotovo 7 miliona glasova u toj državi.
„Ova tvrdnja je poput Frankenštajnovog čudovišta, nasumice sastavljena od dve različite teorije“, naveo je on. Slične presude stigle su i iz Džordžije, Mičigena i Arizone.

Pročitajte i:

Donevši odluku da pensilvanijski zvaničnici mogu da potvrde izborne rezultate u državi gde Bajden vodi sa više od 80.000 glasova. Bran je rekao da je Trampov tim izneo niz „nategnutih pravnih argumenata bez pokrića i niz spekulativnih optužbi nepotkrepljenih dokazima“ u pokušaju da ospori glasove hiljada birača.

Bran je takođe naveo da Trampov tim ne razume američki ustav. „Tužioci žele da nadoknade gubitak svojih glasova tako što će osporiti milione drugih. Umesto da zatraže da se glasovi prebroje, oni pokušavaju da diskredituju druge glasove i to samo u jednoj trci. Ustav tako ne funkcioniše“, naveo je on.

Da bi Tramp imao bilo kakve šanse da ostane u Beloj kući, potrebno mu je da uništi Bajdenovo vođstvo u Pensilvaniji koja će danas sertifikovati i potvrditi izborne rezultate – kao i Mičigen.

Kristen Klark, predsednica advokatskog komiteta za građanska prava rekla je da će potvrda rezultata u Pensilvaniji biti „poslednji ekser u kovčegu daljih Trampovih pokušaja da iskoristi federalne sudove i promeni ishood izbora“.

Trampov tim je u nedelju podneo žalbu na Branovu presudu u Pensilvaniji ali Kristi veruje da je došlo vreme da predsednik prizna poraz i prekine na „nacionalnim sramoćenjem“.

Prošle sedmice, advokati Rudi Đulijani i Sidni Pauel koji predstavljaju Trampov tim na sudu, održali su dugačku konferenciju za medije u sedištu Republikanskog nacionalnog komiteta iznoseći, kako piše Gardijan, gomilu laži i neosnovanih tvrdnji bez trunke dokaza.

Onda je Trampov tim izdao saopštenje u kojem se ograđuju od Pauel. „Sidni Pauel sprovodi zakon na svoju ruku“, naveli su Trampovi advokati Rudi Đulija i i Džena Elis. „Ona nije deo Trampovog pravnog tima. Ona nije advokat predsednika“.

Pauel je nedavno predstavljala Majkla Flina koji je kratko bio Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost pre nego što je otpušten i protiv njega podignuta optužnica.

Bajden je osvojio najviše glasova u istoriji predsedničkih izbora, 6 miliona više od Trampa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar