Kabinet Đukanovića:Predsednik postavlja i opoziva ambasadore

Svet 16. feb. 202119:38
Podeli:
Milo Đukanović Foto:BETAPHOTO/STR/MO

"Predsjednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore, a očuvanje ugleda države i dostojanstva diplomatske profesije zajednički je interes", saopšteno je iz kabineta predsednika države Mila Đukanovića.

Kako su naveli reagovali su na objave u medijima da je Ministarstvo spoljnih poslova opozvalo bez ukaza više ambasadora.

„Predsjednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore. Ambasador je dužan da djeluje u skladu sa instrukcijama Ministarstva vanjskih poslova. Svako nerazumijevanje ili nejasnoća u pogledu instrukcije rješava se na relaciji ambasador – MVP, mimo javnosti. Očuvanje ugleda Crne Gore i dostojanstva diplomatske profesije je zajednički interes. Dio toga je dogovor Predsjednika i predstavnika Vlade od 26. januara“, navodi se u saopštenju koje potpisuje savjetnica za spoljnu politiku predsednika države, Tamara Brajović.
Dodaje da je „poštovanje dogovora odgovornost i obaveza svih strana“.

„Jednako tako su i dužnost Predsjednika da odluku o opozivu ambasadora donese u skladu sa ustavnim i zakonskim procedurama, i dužnost MVP da na osnovu ispoštovane unutrašnje procedure o tome pravovremeno i valjano obavijesti zemlju prijema. Jedino time snažimo vladavinu prava i nadograđujemo demokratske kapacitete institucija i društva. Predsjednik je 8. februara zatražio mišljenje nadležnog skupštinskog Odbora. Do danas, 16. februara, ovo mišljenje nije dobijeno. Predsjednik će postupiti shodno Ustavu i poštujući dogovor“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar