Južna Koreja zahteva istragu ubistva njihovog zvaničnika

Svet 26. sep. 202015:02 > 17:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Park Tae-Hyun/KOREA POOL / POOL

Južna Koreja tražiće od Severne Koreje da dalje istražuje ubistvo jednog od svojih zvaničnika. Nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u petak, Južna Koreja je danas saopštila da će zatražiti zajedničku istragu slučaja sa Severom ako bude potrebno, rekavši da postoje razlike u izveštajima o nesreći sa obe strane.

Južnokorejska vojska saopštila je u četvrtak da su severnokorejski vojnici ubili čoveka, polili njegovo telo gorivom i zapalili ga u blizini morske granice.

Ali severnokorejska vlada je u poruci od petka rekla da su njeni vojnici pucali u „ilegalnog uljeza“ i porekli da su mu spalili telo.

Pročitajte još:

U poruci je citirano da je severnokorejski lider Kim Džong Un ponudio je izvinjenje zbog razočaranja svog kolege Mun Džia i naroda Južne Koreje.

Iz glavne južnokorejske opozicione stranke ‘Moć građana’ izjavili su danas da Kimovo izvinjenje nije istinito i da bi slučaj trebalo da bude upućen Međunarodnom krivičnom sudu i Savetu bezbednosti UN-a.

Mesečeva vlada suočena je sa intenzivnim političkim pritiskom zbog toga kako je odgovorila na incident, što se poklopilo sa obnovljenim pritiskom predsednika na angažovanje sa Pjongjangom.

Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Kritičari su optužili Muna da nije spasio život građanina i da je bio mekan prema Severnoj Koreji, rekavši da vojska nije pokušala da ga spasi uprkos tome što ga je uočila šest sati pre nego što je ubijen.

Vladin zvaničnik nestao je dok je bio na dužnosti na ribarskom brodu u blizini ostrva Jonpieongdo blizu morske granice Južne Koreje.

Južnokorejska vojska rekla je da je čovek očigledno pokušavao da prebegne na sever, ali je njegov brat opovrgnuo tvrdnje, rekavši da je sigurno imao nesreću.

Komentari

Vaš komentar