Južna Afrika: Zuma otišao na odsluženje zatvorske kazne

Svet 08. jul. 202107:49
Podeli:
Džejkob Zuma Foto: EPA-EFE/PHILL MAGAKOE / POOL

Bivši predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma predao se policiji kako bi otišao na izdržavanje 15-mesečne zatvorske kazne zbog nepoštovanja suda.

On je juče primljen u zatvor Istkort u matičnoj provinciji Kvazulu-Natal, a pošto je policija ranije upozorila da je spremna da ga uhapsi ako se ne preda vlastima do ponoći, prenosi BBC.

U kratkoj izjavi, fondacija „Džejkob Zuma“ saopštila je da je bivši predsednik odlučio da se povinuje nalogu za zatvaranje i preda se zatvorskim vlastima.

Ustavni sud Južne Afrike prošlog utorka je osudio Zumu zbog nepoštovanja suda, jer je odbio da odgovara na pitanja komisije za navodne koruptivne radnje u vreme njegovog mandata, a dat mu je rok do kraja nedelje da se preda, nakon čega je policija dužna da ga uhapsi.

Krajem prošle nedelje Zuma je zatražio od suda da ukine kaznu i obratio se višem sudu radi izricanja presude kako bi sprečio da ga policija ne uhapsi dok Ustavni sud ne sasluša 12. jula njegovu „molbu za ukidanje“.

Bivši predsednik je zatražio od suda da poništi kaznu zbog toga što je prekomerna i što bi boravak u zatvoru mogao da ga izloži kovid 19 infekciji, pošto je sa svojih 80 godina u većem riziku od bolesti.

On je takođe negirao krivicu po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je suđenje politički motivisano.

Zuma se takođe suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju vredan dve milijarde dolara iz 1999. godine kada je bio zamenik predsednika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar