Julija Navaljin: Aleksej se ne plaši, a ne plašim se ni ja

Svet 17. jan. 202123:22
Podeli:
Julija Navaljna Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia

Aleksej Navaljni lider ruske opozicije večeras je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo kada se pojavio na pasoškoj i carinskoj kontroli posle povrtaka iz Nemačke, gde se nalazio na opravku i lečenju posle trovanja pre nekoliko meseci. Navaljnog je odvela policija, koja je saopštila da će o njegovoj daljoj sudbini odlučiti sud, da li ostaje u pritvoru ili će biti pušten na slobodu. Povratak Navaljnog izavao je veliku pažnju svetskih medija, a povratku u Moskvu radovale su se samo njegove pristalice od kojih su neke uhapšene na aerodromu, a pojedini su gromoglasnim apaluzom pozdravili njegovu suprugu Juliju.

Dva video klipa koja su objavljena posle pojave Alekseja na carinskoj i pasoškoj kontroli, veoma su medijski odjeknula.

U prvom video klipu pre nego što će biti uhapšen, Navaljni je poljubio suprugu Juliju, a zatim je u tišini i u pratnji pripadnika Federalne službe za izvršenje zatvorskih kazni sproveden u zatvor.

Julija Navaljin je carinsku i pasošku kontrolu prošla bez ikakvih problema i nju su dočekale pristalice njenog supruga. Oni su prvo ćutali, da bi zatim počeli da uzvikuju „Julija, Julija“.

Pre nego što je ušla u automobil, koji ju je čekao ispred aerodromske zgrade, ona se nakratko obratila pristalicama i brojnim medijskim ekipama:

„Aleksej se ne boji. Ne bojim se ni ja. Ne bi trebalo ni vi da se plašite“, rekla je na kraju završetka dramatičnog dana koji je započeo kad se Navaljin ukrcao u avion za Moskvu.

Nekoliko stotina pristalica Navaljnog, kome u Rusiji preti hapšenje, čekalo ga je ispred aerodroma Vnukovo, ali policija je privela nekolicinu i naredila okupljenima da se raziđu.

Njemu je poručeno iz Moskve da će, ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je iz Berlina leteo ruskim avio-prevoznikom Pobedom, u vlasništvu državne avio-kompanije Aeroflot.

Komentari

Vaš komentar