Još tri tela izvučena ispod ruševina zgrade u Majamiju

Svet 30. jun. 202109:12
Podeli:
Majami zgrada Florida
Majami zgrada Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Napori američkih spasilaca da uklone ruševine delova zgrade koji su se urušili u Majamiju ulaze već u šesti dan, a prema poslednjim informacijama, službe spašavanja uspele su da izvuku tela još tri osobe koje su ostale zarobljene ispod ruševina.

PROČITAJTE JOŠ:

Samim tim, broj poginulih u ovom stravičnom događaju je porastao na 12, a za sada se još 149 osoba vodi kao nestalo.

Iako je u ovom trenutku gotovo nemoguće govoriti o tome da se u ruševinama zgrade nalaze osobe koje su i dalje žive, guverner Ron DeSantis je rekao kako je svim spasiocima trenutno misao vodilja dobro poznata vojna obaveza koja podrazumeva da se nijedna osoba ne sme ostaviti na „bojnom polju“, prenosi Klix.ba.

„Način na koji ja gledam na ove stvari je kao kada vojnik nestane tokom borbi. Ostali vojnici ne odustaju dok ga ne pronađu. Zato nećemo zaustaviti potragu. Spasioci se izlažu velikom riziku da pronađu nestale i ne gubimo nadu“, rekao je DeSantis novinarima.

Pored zvaničnika Majamija, očekuje se dolazak i drugih političara u ovaj američki grad, kako bi izrazili podršku spasiocima, ali i porodicama nestalih i poginulih građana. Kako je saopšteno iz Bele kuće, predsednik SAD-a Džo Bajden i prva dama Jill Biden otputovaće u četvrtak na mesto nesreće kako bi pružili podršku stanovnicima.

Dok potraga za nestalim i dalje traje, gradonačelnica okruga Majami-Dejd Daniela Levin Cava pokrenula je jednomesečnu istragu koja bi trebala utvrditi stanje drugih zgrada slične strukture u ovom delu SAD-a. Prema prvim informacijama, Cava je poručila kako su građevinske inspekcije tokom prvih dana kontrole pronašle još četiri balkona u jednoj zgradi, koji moraju biti zatvoreni zbog sigurnosnih razloga.

Takođe, vlasti u ovom delu nisu isključile ni mogućnost krivične prijave za kompanije koje su radile na izgradnji ovih objekata. Ukoliko dođe do tužbe, prema informacijama američkih medija, ovakva dela se mogu kvalifikovati i kao ubistvo trećeg stepena, što je ranije bio slučaj i tokom istrage o padu aviona ValuJet 592 iz 1996. godine, kada je poginulo 110 osoba.

Osim članova američkih službi, pomoć SAD-u ponudili su i izraelski spasilački timovi koji se već nekoliko dana nalaze u Majamiju. Pored rada spasilačkih timova, predstavnici vlasti su konstantno na vezi sa članovima porodica kako bi im objasnili faze u kojima se trenutno nalazi potraga.

„Neki imaju više nade, neki ne očekuju ništa. Mi im saopštavamo činjenice i vodimo ih na mesto nesreće. Videli su šta sve radimo i razumeju kako proces potrage funkcioniše te se pripremaju za vesti, bile one dobre ili loše“, rekla je Cava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar