Suze, posekotine, podlivi: „Priznanje“ Romana Protaševiča

Svet 04. jun. 202111:48 > 12:16
Podeli:
Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Juče je na jednoj beloruskoj nacionalnoj televiziji emitovan intervju sa uhapšenim beloruskim novinarom Romanom Protaševićem. Tokom njega priznao je svoju ulogu u antivladinim protestima. Osim kontradiktornih stvari koje je izrekao tokom intervjua, ono što je mnogima "upalo u oči" su i modrice po njegovom licu, te je zaključak kako njegove porodice, tako i ostalih, da je ovaj intervju rađen pod prinudom.

Pročitajte još:

Na snimku je Protasevič, suosnivač i bivši urednik opozicionog Telegram kanala Neksta, koji je podsticao antivladine demonstracije, priznao da je prošle godine pozvao građane na proteste protiv beloruskog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Međutim, na zaprepašćenje svih, on je sada hvalio istog tog Lukašenka.

„U mnogim trenucima ponašao kao čovek, izdržao je sve pritiske zahvaljujući čeličnim živcima“, rekao je on.

 

„Neke svoje odluke sada smatram pogrešnim“, nastavio je Protasevič, i dodao kako poštuje Lukašenka i kako to ne bi trebalo dovoditi u pitanje.

„Gotovo sam siguran da će me javno osuditi, ali nije me briga šta će oni reći. Odmah sam priznao svoju krivicu za organizovanje masovnih neovlašćenih protesta“, rekao je Protašević.

„Dosta sam kritikovao Aleksandra Grigorijeviča, ali kada sam se više uključio u politiku, počeo sam da shvatam da on radi ispravno i poštujem ga“, rekao je.

Aleksandar Lukašenko Foto:Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Na kraju jedno i po satnog intervjua koji je u četvrtak uveče emitovan na beloruskom nacionalnom kanalu ONT, Protasevič je počeo da plače i rukama prekrio lice.

Tada mu se na rukama videlo nešto nalik posekotinama ili podlivima, a tokom celog intervjua pomerao je samo desnu ruku, ostavljajući levu naslonjenu na koleno, što je dovelo do spekulacija na društvenim mrežama.

Otac 26-godišnjaka Dmitrij Protasevič rekao je da to dokaz „zlostavljanja, mučenja i pretnji“.

„Poznajem svog sina vrlo dobro i verujem da nikada ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže šta oni hoće“ rekao je, dodajući kako mu je bilo mučno da gleda intervju.

„Ja sam veoma zabrinut“, kaže.

Franak Viacorka, viši savetnik opozicione liderke Svetlane Tihanovske u četvrtak je kako je ceo interviju veoma čudan.

„Bolno je videti priznanja Protaseviča. Njegovi roditelji veruju da je mučen. Ovo nije Roman, znam“, rekao je on.

„On je talac režima i moramo učiniti sve da se oslobode njega i ostalih 460 političkih zatvorenika“, napisao je na Tviteru.

Uoči emitovanja, nevladina organizacija za zaštitu prava građana „Viasna“ rekla je da su na ovo Protaseviča nagovorile beloruske bezbednosne službe, jer se suočava sa „nepravednim, ali vrlo ozbiljnim optužbama“.

„Sve što će Protasevič reći bilo je rečeno pod prinudom – u najmanju ruku psihološkom prisilom“, rekao je šef Viasne Ales Bialiatski.

„Šta god on sada govorio, čista je propaganda, i nema istinitu osnovu“, dodao je.

Opozicija je rekla da se video priznanje koje je prošlog meseca izrekla državljanka Rusije Sofija Sapega, Protasevičeva devojka privedena nakon prinudnog sletanja, takođe činilo prinudnim.

Sofija Sapega, Sofia Sapega
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Još jedan video emitovan u sredu

Protasevič je tada pozvao ljude da ne protestuju. Izgledao je opušteno, duvanio je cigarete dok je govorio. Međutim, i tada je bio prekriven modricama.

„Nije trenutak za protestne aktivnosti“, rekao je Roman u emisiji.

„Otvoreno sam govorim da ulični protesti nisu potrebni“, dodao je.

„Ne protestuje se zbog novih izbora ili protiv nasilja od strane policije, već kada zavlada glad i kada ljudi izađu na ulice po posudu supe“, rekao je.

„Nastavljam da sarađujem sa istražiteljima i priznajem da sam organizovao masovne nemire u Minsku“, zaključio je.

Njegov otac je nakon tog intervjua rekao kako je primetio da je njegovom sinu polomljen nos.

Podsećamo, Protasevič je uhapšen kada je odlukom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka avion kompanije „Rajaner“ na letu Atina-Viljnus prinudno prizmeljen u Minsku. Među putnicima na tom letu bili su Protaševič i njegova devojka, ruska državljanka Sofija Sapega (23). Oboje su uhapšeni, sprovedeni u istražni zatvor gde su oboje pred kamerama priznali navodne zločine. Zapad optužuje Belorusiju da je silom iznudio priznanja.

Prema rečima svedoka sa ovog leta, kada je pilot Rajanera objavio da će zbog vanredne situacije avion sleteti u Minsk, Protaševič je znao šta mu sprema. Kako su kasnije posvedočili, delovao je uznemireno i „jasno se videla panika na njegovom licu“. Kada je nakon sletanja aviona počeo pretres putnika, mladi novinar je rekao da „njega ovde čeka smrtna kazna“.

BONUS VIDEO:


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar