Još jedna provokacija: Severna Koreja testirala navođene rakete

Svet 18. jan. 202209:12 > 09:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Severna Koreja u ponedeljak je ispalila navođene taktičke projektile, objavila je u utorak državna agencija KCNA, što je poslednji u nizu nedavnih testova koji su istaknuli njene razvojne raketne programe usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je bio četvrti test S. Koreje u 2022., s dva prethodna lansiranja koja su uključivala „hipersonične rakete“ sposobne za veliku brzinu i manevriranje nakon poletanja i još jedan test u petak kada je iz vagona ispalila par balističkih raketa kratkog dometa.

Južnokorejska vojska saopštila je kako je Severna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa iz aerodroma u svom glavnom gradu Pjongjangu, koje su letele oko 380 kilometara, a do najviše visine od 42 kilometra, prenosi Jutarnji list.

Akademija obrambenih nauka provela je testiranje navođenih taktičkih projektila sa zapada zemlje, a one su "precizno pogodile ostrvsku metu" uz istočnu obalu, objavila je zvanična novinska agencija KCNA, bez pojašnjenja.

"Probna paljba imala je za cilj selektivnu procenu vođenih taktičkih projektila koji se proizvode i razmeštaju te proveru tačnosti sistema oružja", izvestila je KCNA.

Time je "potvrđena tačnost, sigurnost i učinkovitost rada sistema oružja u proizvodnji", istaknuto je.

Neobično brzi sled lansiranja izazvao je osudu SAD-a i podsticanje na nove sankcije, dok Pjongjang upozorava na jače akcije, podižući strah od povratka u razdoblje pretnji "vatre i besa" iz 2017. godine.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar