Još jedan skandal zbog zamene identiteta korona pacijenata u Splitu

Svet 12. maj. 202009:09
Podeli:
Dr Julije Meštrović Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Direktor Kliničko bolničkog centra Split prof. dr Julije Meštrović podneo je ostavku nakon što je saznao za još jedan slučaj zamene identiteta bolničkih pacijenata.

Prvi poznati slučaj zamene identiteta u splitskoj bolnici dogodio se 2. maja, kada je zdrava korisnica splitskog Doma za stare u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je starica pozitivna na korona virus vraćena u dom, piše splitska Slobodna Dalmacija. Teže posledice sprečene su jer je zabuna otkrivena pre kontakta sa drugim korisnicima doma.

Slučaj o kom je direktor KBC Split obavešten juče i zbog koga je odmah u toku dana ministru zdravlja Viliju Berošu podneo ostavku, počeo je još 10. na 11. april.

Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova za stare. Dve starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna 1939, a druga 1931. godište, primljene su u približno isto vreme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamene njihovih identiteta. Obe su bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale sa osobljem bolnice, pa nisu bile u stanju ni jasno da se odazovu na svoje ime. Od tada na dalje njihove dijagnoze su uredno vođene, ali sve vreme pod pogrešnim imenima.

Pročitajte još:

Jedna od dve pacijentkinje preminula je 16. aprila, a pošto nije imala užu porodicu, pokopana je u prisustvu svog nećaka, zagrebačkog advokata. Zbog epidemije korona virusa, pre sahrane kovčeg nije otvaran, pa je sahrana prošla naizgled sasvim normalno za aktuelnu situaciju.

Šta se zapravo desilo otkriveno je tek juče popodne, kada su zdravstveni radnici drugu staricu hteli da vrate u Dom Florence u Seget Vranjicu. Radnici u domu doma odmah su primetili da je reč o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici.

Čim je saznao šta se dogodilo, Meštrović je nazvao ministra Beroša, podneo ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o slučaju. Nakon toga posetio je porodicu starice koja je zapravo preminula i lično im saopštio šta se desilo.

Iako je Meštrović podneo ostavku lično ministru, mora ga razrešiti Upravno veće KBC-a Split.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar