Omiljen, skroman i religiozan: Ko je jordanski princ Hamza

Svet 04. apr. 202111:49 > 11:57
Podeli:
Princ Hamza bin Al Husein
Princ Hamza bin Al Husein Foto: KHALIL MAZRAAWI / AFP / Profimedia

Princ Hamza (41) jedna je od najpopularnijih ličnosti u Jordanu. Za njega kažu da je uvek bio skroman i religiozan, i u dodiru sa običnim narodom, što se ne može reći za ostale članove njegove porodice.

Pročitajte još:

Sudbina bivšeg prestolonaslednika Jordana Hamze bin Al Huseina zasad je nejasna. U videu koji je poslao svetskim medijima kaže da se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, dok jordanski vojni zvaničnik tvrdi da je princu naređeno samo da zaustavi aktivnosti koje su „usmerene na podrivanje bezbednosti i stabilnosti Jordana“.

Vladajuća porodica Jordana vodi poreklo od islamskog proroka Muhameda. Princ Hamza, mlađi sin pokojnog kralja Huseina, rođen je 29. marta 1980. godine u glavnom gradu Amanu. Polubrat je kralja Abdulaha II.

Kada je njihov otac kralj Al Husein bin Talal preminuo od raka 1999. godine, Abdulah (59) je krunisan, a Hamza je proglašen za „krunskog“ princa Jordana, piše Al Džazira.

Oznaka „krunski“ bila je iz poštovanja prema kralju Huseinu, koji je vladao skoro 50 godina i za koga se znalo da mu je Hamaza, jedan od njegovo 11. dece iz četiri braka, bio miljenik.

King Hussein of Jordan and Queen Noor of Jordan
Jordanski kralj Husein i Kraljica Nur Foto: John Shelley Collection / Avalon Editorial / Profimedia

Međutim, kralj Abdulah oduzeo mu je ovu titulu i dodelio je svom najstarijem sinu Al Huseinu bin Abdulahu II.

Kralj je tada rekao da je odlučio da „oslobodi“ princa Hamzu „ograničenja položaja prestolonaslednika kako bi mu dao slobodu da radi i da preuzme bilo koju misiju“.

Nema otvorenog rivalstva

Govoreći na engleskom jeziku u videu koji je njegov advokat prosledio BBC-u, princ Hamza rekao je da nije bio deo neke zavere i proglasio je vladajući sistem korumpiranim.

„Blagostanje (Jordanaca) na drugo mesto stavio je vladajući sistem koji je odlučio da su lični i finansijski interesi, i korupcija važnija od života i dostojanstva i budućnosti 10 miliona ljudi koji ovde žive“, rekao je on.

Abdulah i Hamzah nisu pokazivali otvoreno rivalstvo tokom proteklih godina. U snimljenoj izjavi, na zidu, iza princa mogao vidi se portret kralja Huseina, koji trenutno nije na zvaničnom položaju.

Princa Hamzu u Jordanu narod voli, za njega kažu da je religiozan i skroman, i da je u dodiru sa običnim ljudima, kao i da je sličnam svom voljenom ocu, pokojnom kralju Huseinu. U prošlosti je kritikovao vladu, optužujući zvaničnike za „neuspešno upravljanje“ nakon što su 2018. odobrili zakon o porezu na dohodak.

Princ Hamzah ne doživljava se kao velika pretnja jordanskoj monarhiji i godinama je marginalizovan, ali potez protiv njega predstavlja prvi takav incident u koji je umešan blizak član kraljevske porodice otkako je kralj Abdulah došao na presto.

Vlasti postaju sve više zabrinute zbog njegovih napora da uspostavi veze sa nezadovoljnim ličnostima unutar moćnih jordanskih plemena.

Princ Hamza bin Al Husein
Princ Hamza bin Al Husein Foto: REUTERS/Ali Jarekji/File Photo

Ti ljudi, poznati kao Herak, poslednjih nedelja pozivaju na proteste protiv korupcije, u zemlji koja je teško pogođena koronavirusom, koji je oštetio ekonomiju, gurajući nezaposlenost do rekordnih nivoa i produbljujući siromaštvo. Posle više demonstracija u zemlji, vlasti su pritvorile desetine ljudi.

Plemena koja dominiraju bezbednosnim snagama čine osnovu za podršku hašemitskoj monarhiji kraljevine.

Princ Hamzah je često fotografisan kako se sastaje sa plemenskim ličnostima i poznato je da je popularan, posebno među plemenskim Jordancima i stanovnicima Istočne obale, zbog njegove neobične sličnosti sa ocem, kojeg su mnogi u kraljevini voleli.

Njegovi nedavni sastanci sa plemenskim vođama širom Jordana i postovi na Tviteru 2018. godine koji su uključivali reči poput: „O moja zemljo“ izazvali su pometnju u kraljevstvu. Njegove posete plemenskim starešinama smatrane su načinom na koji pokazuje svoju bliskost sa ljudima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar