Joanikije: Vojna vežba na Sinjajevini ugroziće ovaj biser

Svet 15. okt. 202014:03 > 17:00
Podeli:
Foto:E-Stock /Petar Jovanović

Episkop budimljansko - nikšićki Joanikije poručio je da će vojna vežba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu i da su obavezni da daju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

„Oni su je sagledali kao neprocenjivi biser u vencu lepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane. Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati. Kroz celu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokoljenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine. Njene lekovite trave, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake treba po svaku cenu sačuvati radi zdravlja i opstanka našeg i budućih naraštaja. Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i nju i najvažnije reke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi“, istakao je Joanikije.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Pročitajte još:

On je dodao da razumevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, ne može se dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive.

„Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim lepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gde se oni nalazili i živeli. Veliki je broj već od ranije korištenih vojnih strelišta po Crnoj Gori koja nesumnjivo mogu podmiriti pomenute potrebe naše Vojske, a da se Sinjajevina ostavi na miru, da se ne truje i ne razara. Radostan što je veliki broj pametnih i savesnih ljudi i udruženja blagovremeno ukazao na opasnost od neprimerenih vojnih planova sa Sinjajevinom, pridružujemo se svima koji je dosledno štite sa nadom da ćemo svi zajedno shvatiti njen značaj i zaštititi njenu ljepotu, pamćenja, znamenja i neprocenjiva bogatstva“, poručio je Joanikije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar