Joanikije: Ustoličenjem na Cetinju odbranjena Crna Gora

Svet 18. sep. 202110:46
Podeli:
Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih, Jasenovac
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide napred, ka Hristu, ka pobedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim rečima: ‘Novo vino u mehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića demonstrantima na Cetinju, Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog verskog čina u političke svrhe.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspelo.

„Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mesto održavanja/ spada u ljudska i verska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uveren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak“, poručuje Joanikije.

Upitan može li se „raspolućena Crna Gora“ ponovo ujediniti, ističe da „jedino Bog“ može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Joanikije podseća da unutrašnje podele u Crnoj Gori traju vekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orijentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

„Verujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrevali i bili bolji“, ocenjuje Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila senku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosi istovremeno „i svetlost vaskrsenja i muku raspeća“.

„Tako pomešane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vreme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda senka nije bačena na svečani čin. Ta senka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojimo pod njim svi. Čekajući buduću pobedu mira i ljubavi“, poručio je Joanikije.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar