Podeli
Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Odlazeća vlast je, odlukom da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića imala "višestruko zlu nameru", poručio je danas episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Joanikije je poručio kako se nadaju da će nova, demokratski izabrana vlast, čim zvanično preuzme odgovornost, “iako će naslediti velike i nagomilane probleme”, posvetiti punu pažnju “izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podela u narodu”

Pročitajte još:

“Da podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom Pravoslavne vere, da izazove recipročne mere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje. Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj leka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože”, naveo je Joanikije.

Dodaje kako su uvereni da ogromna većina naroda u Crnoj Gori želi vlast koja će “učiti i poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava”, koja će njegovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i veruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose, “posebno sa bratskom Srbijom”.

Joanikije je poručio kako se nadaju da će nova, demokratski izabrana vlast, čim zvanično preuzme odgovornost, “iako će naslediti velike i nagomilane probleme”, posvetiti punu pažnju “izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podela u narodu”.

“Moleći se Bogu za spasenje svih, verujućih i neverujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav verujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podela među braćom i bratskim državama. Želeći da svim pravoslavnim hrišćanima ovaj Božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i telesno zdravlje i duhovno prosvetljenje od izvora večne svetlosti Bogomladenca Hrista, da bi smo živeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje, istrajno radeći na opštem dobru i na takav način svedočili patriotizam i odanost svojoj otadžbini Crnoj Gori”, zaključio je Joanikije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar