Joanikije: Nije bilo otkazivanja ustoličenja, iza nereda stoji Đukanović

Svet 07. sep. 202112:37 > 13:48
Podeli:

Iza nereda tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju stoji Milo Đukanović, ocenio je mitropolit Joanikije u intervjuu za Tanjug.

„Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja ustoličenja u noći između 4. i 5. septembra. Nijednog momenta nismo pomislili da se to otkaže“, kaže mitropolit.

Veče uoči njegovog ustoličenja u pojedinim medijima pojavila se vest o otkazivanju svečanosti zbog prevelikog bezbednosnog rizika. Patrijarh Porfirije je informaciju ubrzo demantovao, a sada je i sam mitropolit potvrdio da se radilo o lažnoj vesti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iza svih nereda na Cetinju stoji crnogorski predsednik Milo Đukanović, smatra mitropolit Joanikije.

„Podižući tenzije, trudio se da skupu da politički karakter. Mi smo se trudili da skup zadrži verski karakter“.

On je sa patrijarhom Porfirijem helikopterom stigao na Cetinje, a juče je saopšteno da postoje piloti koji su odbili da prevezu crkvene velikodostojnike do Cetinjskog manastira.

„Vlada Crne Gore nam je, posle dužeg savetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbedila helikopter i bezbedno smo došli na Cetinje“, ispričao je mitropolit.

Njegov brat Milutin Mićović napisao je otvoreno pismo crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću i zahvalio mu se na odluci da zaštiti Crkvu i mitropolita Joanikija.

„Prvo, da Vam čestitam na Odluci, da kao predsjednik Vlade, u prelomnom momentu dramatičnog sukoba unutar naroda Crne Gore, omogućite ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju, na Tronu velikih mitropolita crnogorskih, a što je bilo dovedeno u pitanje destruktivnom i sumračnom namjerom bivše vlasti. Ta Vaša odluka, znam, podrazumijevala je, ne samo veliku odgovornost i ličnu hrabrost, nego i vjeru, i jako bratoljubivo i bogoljubivo srce. To su one odluke i momenti u životu, koji vidno ulaze ne samo u ličnu istoriju, nego i u istoriju države i naroda“, napisao je Milutin Mićović.

Kada je reč o Temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i crnogorske vlade, Joanikije ističe da postoji dobra volja obe strane.

„To je blizu rešenja, radi se o preciznom formulisanju. Mesto potpisivanja je stvar dogovora Sinoda SPC i Vlade Crne Gore“.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar