Joanikije: Istrajaćemo, borićemo se i oslobodićemo se

Svet 17. maj. 202020:53 > 20:56
Podeli:
Foto: Printscreen/Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije obratio se večeras ispred manastira Đurđevi stupovi pred nekoliko stotina ljudi.

Okupljeni su aplauzom dočekali vladiku Joanikija uz povike „ne damo svetinje, „živeo vladika“, „ne damo vladiku“, „sveštenike ne damo“, „vladiko sokole branićemo svetinje“, „život damo, svetinje ne damo“, a iznad manastira ispaljen je i vatromet.

U znak dolaska vladike oglasila su se crkvena zvona u manastiru, a okupljeni građani su hteli da uđu u manastir, ali ih je sveštenstvo zamolilo da to ne čine zbog zabrane okupljanja.

Podrška Crkvi i svetinjama jeste zapravo podrška naroda, rekao je Vladika Joanikije.

„Nisu nam dali da proslavimo Vaskrs kako valja iako smo bili spremni da ispoštujemo sve mere. Povredili su narod, nisu mu dali da proslavi najveći praznik, vaskrsenje Hirstovo, misli su da će time da oslabe našu veru“, rekao je Joanikije.

On je poručio da posle Golgote sledi vaskrsenje, te se zapitao kakva je to vlast koja decenijama ratuje sa Njegošem i njegovim grobom, a sada ratuje sa Svetim Vasilijem.

„Krenuli su da biju decu, svoje nečiste i sramne metode koriste protiv mladih. Sram ih i stid bio za ono prebijanje dece u Nikšiću. Oni koji misle da će poniziti našu veru, njih će poniziti Bog“, rekao je Joanikije.

Joanikije je dodao da SPC ne traži ništa više od onoga što je u Crnoj Gori dozvoljeno drugim verskim zajednicama.

„Mi smo za našu veru kada smo na božijem putu spremni da istrpimo svako poniženje, ali da se pokoravamo nećemo. Istrajaćemo, borićemo se i oslobodićemo se“, poručio je Joanikije.

On je rekao da nije optužen samo on kao vladika, već i sveštenstvo.

„Zadivili smo ceo svet našim litijama, to je jedinstven primer u svetu. Neka samo istraje do kraja i sve će doći na svoje mesto, to je sve blizu i vi to zaslužujete“, zaključio je vladika Joanikije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar