BLOG Otvoren put iz Cetinja, Porfirije i Joanikije u Podgorici (FOTO, VIDEO)

Svet 05. sep. 202108:15 > 16:53
Podeli:

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru. U svojoj besedi poručio je da nije došao da mu bilo ko služi, već da služi narodu. Tenzije su, kako je istakao, veštački izazvane i predstoji dug period prevazilaženja sukoba. Prethodno je Veselin Veljović uhapšen zbog napada na policiju, potvrdio je premijer Zdravko Krivokapić. Na Cetinju su tokom dana viđeni žestoki sukobi između policije i demonstranata koji se protive ustoličenju mitropolita u Cetinjskom manastiru. Demonstranti su u više navrata zasipali policiju kamenjem i Molotovljevim koktelima, na šta je policija odgovorila suzavcem.

16:32 – Profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Dejan Jović poručio je, komentarišući današnja događanja na Cetinju, da je predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović doživeo „poraz“, koji je „možda čak i ozbiljniji nego onaj od 30. avgusta 2020. godine“ kada je DPS doživeo poraz na parlamentarnim izborima. Tvit možete pogledati ovde.

16:11 – Svečani ručak u čast ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija završen je nešto pre 16 časova u Podgorici, čime je završena i dvodnevna poseta patrijarha Porfirija Crnoj Gori.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su zajedno sa arhijerejima SPC i gostima iz pravoslavnih crkava u inostranstvu napustili restoran „Šipčanik“, koji se nalazi u okviru vinarije Plantaže „13. jul“.

Hrizostom Jević, Zdravko Krivokapić i Patrijarh Porfirije
Hrizostom Jević, Zdravko Krivokapić i Patrijarh Porfirije Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tu je danas svečano obeleženo ustoličenje Joanikija, s obzirom da episkopi nisu mogli da se okupe na ceremoniji ustoličenja u manastiru na Cetinju.

15:48 – Na Cetinju je od juče popodne pregledano 60 osoba, prenosi portal RTCG podatke Hitne medicinske pomoći iz tog grada.

Pomoć je zatražilo 30 civila, koji su nakon pregleda pušteni na kućno lečenje.

Pregledano je i 30 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih su četvorica transportovana u Opštu bolnicu.

15:11 – Savetnik predsedika Crne Gore Veselin Veljović danas će biti priveden Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, gde će ga saslušati zbog sumnje da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Foto: Printscreen/YouTube/Vlada Crne Gore

14:40 – Svetski mediji pišu danas o „napetom“ ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori, koje je obavljeno i pored protesta protivnika tog čina i njihovih sukoba sa policijom.

14:26 – Uprava policije Crne Gore saopštila je da prilikom intervencija policije na Cetinju nije bilo upotrebe gumenih metaka.

„Prilikom intervencija policije na Cetinju i upotrebe sredstava prinude, nije bilo upotrebe gumenih metaka kao što je to objavljeno u medijima. Ukoliko neko poseduje takva saznanja, molimo da kontaktirate policiju“, navela je Uprava policije na Tviteru.

14:17 – Jedan od lidera demokratskog fronta Milan Knežević ocenio je da je „nažalost veće šanse za ustoličenje mitropolit Joanikije imao u Kabulu nego na Cetinju“.

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije
Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„To je zajednički poraz Crne Gore, koju pamtimo iz priča i anegdota i udžbenika ili onakve u kojoj mi mislimo da živimo“, rekao je.

14:01 –  Svečanost u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koja je danas održana nakon što je u Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je završena.

Patrijarh srpski Porfirije, mitropolit Joanikije, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i deo ministara iz njegove Vlade su napustili Hram.

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

13: 58 – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić napisao je na Tviteru da odlaganje ustoličenja uopšte nije bila opcija.

„Odlaganje nije bila opcija ni u jednom trenutku kako su neki mediji preneli. Država je odbranjena! Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovde proslavimo ovaj veličanstven trenutak. Zahvaljujem mitropolitu Joanikiju na divnim rečima“, napisao je on na Tviteru.

13:34 –  Uspostavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva

13:29 – Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je njihova delegacija danas „obišla Odeljenje bezbednosti (OB) Cetinje i posetila sva zadržana lica tokom današnjih intervencija“, te da Veselin Veljović nije imao primedbe u vezi postupanja policije

„Delegacija Saveta razgovarala je poverljivo i direktno sa svih 14 zadržanih osoba među kojima i sa Veselinom Veljovićem, savetnikom predsednika Crne Gore. Niko od njih nije imao primedbe na postupanje policije i pocesne radnje prema njima kao ni povodom tretmana u službenim prostorijama policije“, ističe se u saopštenju Savjeta.

13:27 – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić optužio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da on stoji iza svih dešavanja na Cetinju koja su prethodila ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Mandić je, na konferenciji za novinare, rekao da je Đukanović bio u pozadini svih dešavanja, te da je ohrabrivao ljude da naprave čitav niz ekstremističkih poteza.

Andrija Mandić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je saopštio je da je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao rano jutros njega i Milana Kneževića i rekao im da je u toku državni udar.

13:23 – Urednica podgoričkih Vijesti Mila Radulović, gostujući u specijalnom programu N1, rekla je da očekuje da će DPS naći neki novi povod da destabilizuje političke prilike i okrene priču u svoju korist, jer nova Vlada pokušava da reši ono što je najveći problem Crne Gore – korupciju i organizovani kriminal.

Mila Radulovic
Mila Radulović Foto:Privatna arhiva

Upitana o stavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je rekao da je ovo prvi korak ka padu vlade u kojoj su oni opozicija, kaže da pad Vlade zavisi od Demokratskog fronta (DF), „koji već mesecima preti i ucenjuje na neki način vladu Zdravka Krivokapića“.

12:58 – Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čestitao je pripadnicima Uprave policije na kako je naveo „profesionalno odrađenom poslu, iskazanoj trpeljivosti i srazmernoj upotrebi sile“.

Sergej Sekulović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

12:54 – Predsednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović saopštio je danas da je izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića „Samo čovek bez dostojanstva dozvoljava sebi da helikopterskim desantom bude uveden u Cetinjski manastir“, „samo je jedna u nizu onih sramnih i vješto upakovanih u zaštitu sebe i svog carstva izniklog na narodnoj nesreći“.

12:19 – Reporter N1 javlja da je put Cetinje-Podgorica otvoren.

12:07 – Patrijarh Porfirije u Podgorici

12:05 – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi „samo čovek bez dostojanstva“ sebi dozvolio da „helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog“.

11:42 – Patrijarh Porfirije i Joanikije su stigli su u Podgoricu, dočekani su ovacijama, građani mu uzvikuju „Dostojan“ i  „Vladiko, sokole“. Dočekali su ih mnogi visoki funkcioneri, među kojima je i premijer Zdravko Krivokapić.

11: 49 – Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije sleteli u Podgoricu.

11:00 – Porfirije i Joanikije nakon ustoličenja napuštaju Cetinje

10:43 – Situacija na Cetinja je mirna, lokali, van centra grada se otvaraju.

10:42 – Reporteri „Vijesti“ javljaju da nadležni raščišćavaju prepreke postavljene na Belvederu i da oslobađaju za saobraćaj put Podgorica – Cetinje.

Patrijarh Porfirije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

10:38 – Iz Uprave policije „Vijestima“ je saopšteno da je privedeno 14 osoba, da su dve uhapšene, te da je u današnjim neredima na Cetinju povređeno sedam policajaca.

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije
Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

10:30 – Ceremonija ustoličenja je okončana, a mitropolit i patrijarh zagrljeni su napustili Cetinjski manastir i uskoro će krenuti ka Pogorici

10:20 – Joanikije se tokom obraćanja zahvalio patrijarhu Porfiriju, rečima da je dolaskom u Crnu Goru pokazao veliku ljubav prema narodu Crne Gore.

Episkop Makarije Foto:

„Ja nisam došao ovde da mi služe, već da služim narodu“, poručio je mitropolit. On je istakao da su podele i tenzije veštački izazvane i da će biti potrebno dosta vremena da se one prevaziđu.

10:01 – Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Cetinje Foto: TANJUG/STR

09:50 Američka ambasada u Podgorici apelovala je na hitno smirivanje situacije na Cetinju. Ambasada u saopštenju poziva građane da ne iskaljuju bes na policiji, a pripadnike snaga bezbednosti da koriste samo neophodna sredstva

policija cetinje ustolicenje mitropolita joanikija
Foto: TANJUG/STR

09:45 – Situacija ispred Cetinjskog manastira trenutno je mirna, javlja reporter Nova.rs. Ispaljivanje suzavaca čuje se u blizini barikada, gde policijski kordon pokušava da suzbije napade demonstranata

09:25 – „Milo Đukanović neće pobediti Crnu Goru“, poručuje ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić

09:20 – Jake policijske snage obezbeđuju područje Cetinjskog manastira, gde je ustoličenje mitropolita Joanikija u toku. Nakon ustoličenja očekuje se beseda mitropolita Joanikija, a verovatno i patrijarha Porfirija

Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

09:13 – Oglasila se Demokratska partija socijalista, koja ocenjuje da je Dritan Abazović naredio brutalno prebijanje građana

Cetinje Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

09:05 – Nekoliko demonstranata i pripadnika policije povređeni su na Cetinju, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju Foto: TANJUG/STR

9:02 – Građani koji su zbog protivljenja ustoličenju mitropolita Joanikija blokirali put Podgorica – Cetinje krenuli su ka centru grada, nakon što je odjeknula snažna snažna eksplozija, javlja reporterka Bete. Demonstanti su potom ispalili više hitaca u vazduh, a žene su se povukle sa prve linije barikade, prenosi Beta. Zapaljene su gume koje su građani bili postavili na blokadi puta. Policija je prethodno bagerima razbila barikade na drugim izlazima iz grada, a bačeno je nekoliko suzavaca, javlja reporterka Bete

Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

08:55 – Zdravko Krivokapić potvrdio je hapšenje Veljovića i poručio da je napad na policiju – napad na državu

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju Foto: TANJUG/STR

08:50 – Počela je ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije Foto: Vijesti online

08:46 – Veselin Veljović je upravo uhapšen na Cetinju, saznaje Nova.rs

Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

08:40 – Zapaljena barikada kod Belvedera, čuju se pucnji

Cetinje Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

08:30 – Patrijarh Porfirije i mitropolit crngorsko-primorski Joanikije upravo su stigli na Cetinje helikopterom

Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

08:22 – Policija ima informacije da je desetak ljudi pripremilo Molotovljeve koktele i da se nalaze u blizini kordona

08:13 – Došlo je do intervencije policije na magistrali, javlja naš reporter

Cetinje Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

08:11 – Policija planira da mašinama raskrči put i omogući prolaz do manastira

08:09 – Došlo je do sukoba ispred Cetinjskog manastira.

Cetinje Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

08:08 – Neko od demonstranata je upotrebio automatsku pušku. Kako javlja naš reporter, ispaljeno je pet-šest metaka.

08:07 – Prema saznanjima portala Nova.rs, pojedini demonstranti sa sobom nose i vatreno oružje.

Cetinje Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

08:00 – Kako javlja reporter portala Nova.rs s lica mesta, policiji je dato naređenje da u slučaju napada imaju odobrenje za upotrebu hemijskih sredstava. Naređeno im je da stave punu opremu. Ispred manastira se nalaze i oklopna vozila.
Cetinjani su celu noć proveli na barikadama.

Sinoć je bilo i dosta konfuzije oko toga da li će ustoličenje Joanikija uopšte biti održano, ali je na kraju Srpska pravoslavna crkva poručila da ceremonija neće biti odložena.

Komentari

Vaš komentar