NASA – tajna veza Bosne i Marsa

Svet 19. feb. 202116:07 > 16:32
Podeli:
Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS via AP/TANJUG/AP Photo/Almir Alic

Rover „Istrajnost" uputio se ka krateru Jezero na Marsu, kom je zbog sličnosti u reljefu nehotice kumovalo Jezero u Republici Srpskoj, mesto sa 1.100 stanovnika.

NASA je saopštila da je rover, nazvan “Upornost“, obavio i poslednji, najrizičniji deo puta i sinoć uspešno sleteo na površinu Crvene planete na kojoj će prikupljati geološke uzorke i doneti ih na Zemlju za oko 10 godina gde će biti analizirani u potrazi za drevnim oblicima života.

Ona je za mesto na kom će započeti ovo istorijsko istraživanje odabrala krater Jezero, koji je naziv dobio po maloj, izrazito nerazvijenoj opštini u Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući ovoj misiji prvi put će odabrani uzorci sa Marsa biti doneseni na Zemlju. U Jezeru na Zemlji nadaju se da je ova misija šansa za razvoj njihove opštine.

Foto: AP Photo/Almir Alic

Pročitajte još:

Naime, naučnici su došli na ideju da daju imena kraterima koji su značajni za naučnike po malim gradovima i selima sa raznih strana sveta.

U početku stanovnici okolnih sela podsmevali su se ovom činu govoreći da nema života ni na Marsu, kao ni u toj opštini, pa je zbog toga krater dobio baš taj naziv.

Ovo nije u potpunosti netačno, jer je na čitavoj opštini registrovano svega 1.100 ljudi, dok ih u njoj stvarno živi oko osam stotina. Ipak, meštani su odlučili da maksimalno iskoriste priliku koja im se ukazala, te je njihova opština u toku jučerašnjeg dana bila centar događaja u Bosni i Hercegovini.

Oni su povodom sletanja organizovali i razne manifestacije, pa su tako u sali za fizičko lokalne osnovne škole zajedno gledali sletanje uživo na videobimu, a pre toga organizovali odbojkašku utakmicu između ekipa nazvanih “Planeta Zemlja“ i „Planeta Mars“.

Predsednica opštine Snežana Ružičić ne krije da se nada da će u budućnosti imati veće šanse za privlačenje investicija, ali i za međunarodnu pomoć projektima.

„Predložila sam i vrlo je moguće, da će ići kao predlog da izgradimo jedan mali naučni pokazni centar agencije NASA, koji bi bio fizički smešten ovde u Jezeru, gde bi studenti iz okolnih gradova dolazili u studijske posete upravo tom centru u kome bi se pratilo sve ono što je NASA otkrila. Možda je to ambiciozan cilj, ali nekako uvek više volim da razmišljamo vizionarski, više nego da kažemo nije to ništa“, rekla je Ružičić.

„Ja sam stvarno mnogo uzbuđena, noćas nisam mogla da spavam koliko mi je to lepa i simpatična vest da se vežemo za najveću NASA misiju istraživanja svemira. Kao mali dečaci i devojčice smo pisali o svemiru i maštali o njemu, a sad smo nazivom vezani za krater na Marsu“, dodala je uzbuđena Snežana.

Kako je sve počelo?

Međunarodna astronomska unija 2007. godine mali krater na Marsu nazvala je Jezero, jer naučnici smatraju da je u krateru nekada bilo jezero u koje se, pre nekoliko milijardi godina, slivala voda.

Meštani u početku nisu poverovali u ovaj podatak, a sve sumnje razrešio je američki ambasador Erik Nelson kada je 23. septembra 2019. uručio opštini pismo svemirske agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio ime po ovoj opštini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar