Jezera u Argentini postala ružicasta, ekolozi zabrinuti

Svet 31. jul. 202113:19
Podeli:
Argentina jezero
Jezero u Argentini Foto:DANIEL FELDMAN / AFP / Profimedia

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičasta zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle biti izazvane industrijskim zagađenjem i veoma štetne.

Pročitajte još:

Jezera se nalaze u blizini industrijskog parka na periferiji argentinskog grada Treleva, na prašnjavoj patagonijskoj ravnici.

U objavama na zvaničnom sajtu opštine Trelev navodi se da su lokalni zvaničnici nedavno naišli na kamion koji je bacao otpad u blizini.

Vlasti su lokalnim medijima iznele oprečna mišljenja o tome da li je nagla promena boje jezera štetna, ali ekolozi su veoma zabrinuti.

Lokalni aktivista Pablo Lada, član argentinske Nacionalne ekološke mreže (RENACE), rekao je da bi ovo potencijalno mogla biti posledica boje koja se davala škampima uzgajanim u blizini, kako bi poprimili svoju tipičnu ružičastu nijansu.

DANIEL FELDMAN / AFP / Profimedia

„Mislim da je ova ružičasta laguna otkriva koliko se loše rukovalo s otpadom u blizini i u samom jezeru“, rekao je Lada.

Lokalni i regionalni zvaničnici za zaštitu okoline istražuju uzrok i potencijalnu štetu na jezerima, ali još nisu došli do zaključaka.

BONUS VIDEO: Ostaci drevnog rimskog broda kod Sicilije koji je prevozio vino

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar