Jesen sukoba u Avganistanu: U 2020. poginulo 3.000 civila

Svet 23. feb. 202115:01
Podeli:
avganistan bomba
Ilustracija Foto: EPA/JALIL REZAYEE

Uprkos mirovnim pregovorima koji su u toku u Avganistanu, u toj državi je krajem godine eskaliralo nasilje, pokazao je izveštaj tamošnje misije Ujedinjenih nacija.

PROČITAJTE JOŠ

Misija UNAMA je 2020. zabeležila najkrvaviji novembar za civile otkad beleži podatke, pokazuje godišnji izveštaj objavljeno u utorak.

„2020. je mogla biti godina mira u Avganistanu. Umesto toga hiljade avganistanskih civila nestalo je zbog sukoba“, rekla je Debora Lions, posebna predstavnica glavnog sekretarijata UN-a za Avganistan, a prenosi agencija dpa.

Na nivou cele godine broj civilnih žrtava 2020. je pao u odnosu na prethodnu godinu. UNAMA je 2020. zabeležila ukupno 3035 poginulih civila i 5785 povređenih, što predstavlja pad od 15 odsto u odnosu na 2019. godinu, prenosi Hina.

Misija UN-a je po prvi put zabeležila nasilniji četvrti kvartal u odnosu na treći. Zaraćene strane proteklih godina bi se manje sukobljavale tokom hladnijih meseci.

U Avganistanu se talibani bore protiv vlade u Kabulu koja ima podršku zapada. Nekoliko godina je u državi prisutna i Islamska država (IS).

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, kad su zbačeni američki predvođenom intervencijom posle terorističkih napada Al Kaide 11. septembra. Danas opet kontrolišu velike delove države.

SAD je početkom 2020. potpisao dogovor sa talibanima o postepenom povlačenju američkih snaga iz države. Militantna grupa je u zamenu pristala da otvori mirovne pregovore sa avganistanskom vladom.

Kritičari optužuju talibane da krše druge delove sporazuma. NATO države stoga žele da nastavi misiju u Avganistanu do daljnjeg, piše dpa.

Podaci UNAMA-e pokazuju da je najkrvaviji mesec prošle godine bio oktobar, samo nekoliko nedelja nakon početka pregovora dve strane u katarskoj prestonici Dohi koji sporo napreduju. Stručnjaci smatraju kako islamisti koriste svoju vojnu snagu kako bi stvarali pritisak za pregovaračkim stolom.

UN manji broj civilnih žrtava pripisuje manjem broju većih napada. Talibani su od sporazuma sa SAD-om suzdržali od većih napada u gradskim središtima. Kritičari tvrde kako su preuzeli novu strategiju ciljanih napada kojima eliminišu svoje protivnike, piše dpa.

Prema izveštaju UNAMA-e, protivvladine grupe odgovorne su za 62, a avganistanska vojska za 22 odsto civilnih stradanja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar