Jermenski premijer opoziciji: „Odustanite od nasilja“

Svet 16. nov. 202013:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ARMENIA GOVERNMENT PRESS OFFICE HANDOUT

Jermenski premijer Nikol Pašinjan suočen sa protestima opozicije od poraza u Nagorno-Karabahu i prema navodima vlasti pretnjama ubistvom, pozvao je danas svoje kritičare da "odustanu od nasilja".

„Nasilje ili pozivi za nasilje, posebno oružano nasilje, ni u kom slučaju ne mogu biti način delovanja“, napisao je na Fejsbuku Pašinjan, koji je došao na vlast posle mirne revolucije 2018. godine.

„Očekujem da opozicija jasno izjavi da isključuje svaku nasilnu akciju“, dodao je Pašinjan.

Pročitajte još:

Opozicija poziva na ostavku Pašinjana koga vidi kao izdajnika od objave mirovnog sporazuma ponižavajućeg za Jermeniju, posle rata u kome se od kraja septembra borila sa Azerjbedžanom za kontrolu nad enklavom Nagorno-Karabah.

Protesti su izbili u Jeremeniji posle objave o potpisivanju mirovnog sporazuma između Jerevana i Bakua, pod pokroviteljstvom Moskve, početkom prošle nedelje kojim se priznaju znatna teritorijalna napredovanja Azerbejdžana. Demonstranti su u noći posle objave sporazuma upali u zgrade vlade i parlamenta i opljačkali ih.

U subotu su jermenske vlasti saopštile da postoji zavera da se ubije premijer i objavile da su uhapšeni jedan od opozicionih vodja Artur Vanecijan, bivši šef bezbednosne službe kao i još jednan neidentifikovani muškarac.

Foto: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

Sud u Jerevanu juče je oslobodio Vanecijana, šefa opozicione partije desnog centra Domovna, navodeći da njegovo zadržavanje nema validne pravne osnove.

Najnoviji šestonedeljni sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom okončan je početkom prošle nedelje mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerjbedžana.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od kraja septembra su bili obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari

Vaš komentar