Jermenija sprečila pokušaj atentata na premijera Pašinjana

Svet 14. nov. 202022:13 > 22:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ARMENIA GOVERNMENT PRESS OFFICE HANDOUT

Jermenija je sprečila pokušaj atentata na premijera Nikola Pašinjana i zauzimanje vlasti od strane grupe bivših zvaničnika, saopštila je Služba nacionalne bezbednosti (NSS).

NSS je navela da su uhapšeni njen bivši šef Artur Vanecjan, bivši lider parlamentarne frakcije Republikanske stranke Vagram Bagdasarjan i komandant dobrovoljačkog odreda „Ašot Erkat“ Ašot Minasjan, preneo je Rojters.

„Osumnjičeni su planirali da ilegalno uzurpiraju vlast ubistvom premijera i već se razgovaralo o potencijalnim kandidatima koji će ga zameniti“, navodi NSS u saopštenju.

Povezano:

Građani Jerevana već nekoliko dana protestuju protiv postignutog dogovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je rekao ranije ove nedelje da nije imao drugog izbora nego da potpiše sporazum kako bi sprečio dalje teritorijalne gubitke.

Izjavio je i da preuzima ličnu odgovornost za neuspehe, ali je odbio pozive da podnese ostavku.

Prekid vatre zaustavio je vojnu akciju u i oko Nagorno-Karabaha, enklave međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana, ali naseljene etničkim Jermenima. Prema sporazumu, 2.000 ruskih mirovnih snaga raspoređeno je u region.

Od ranih 1990-ih, etnički Jermeni imali su vojnu kontrolu nad celom oblašću Nagorno-Karabaha i značajnim delovima teritorije Azerbejdžana koji ga okružuju. Oni su sada izgubili veći deo same enklave, kao i okolne teritorije.

Nakon objave o predaji nekih teritorija sporne oblasti Azerbejdžanu, Jermeni koji žive u gradu Karvačar u Nagorno-Karabahu odlučili su da napuste svoje domove ili spale svoju imovinu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar