Jermeni gađali premijera jajima na službi za žrtve rata

Svet 19. dec. 202016:10
Podeli:
Foto:EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

I protivnici i pristalice premijera Jermenije Nikola Pašinijana okupili su se danas u Jerevanu da odaju poštu hiljadama poginulih u nedavnom ratu s Azerbejdžanom oko regiona Nagorno-Karabah, ali došlo je do sukoba medju njima.

Pročitajte još:

Protivnici premijera povicima su tražili njegovu ostavku i gadjali ga jajima, uzvikujući „Izdajico!“ zbog mirovnog sporazuma i koškali se sa njegovim pristalicama i policijom.

Policija je potisnula demonstrante kako bi Pašinijan mogao da prodje, dok su ga pripadnici obezbedjenja štitovima i kišobranima branili od kanonade jaja.

Oko 20.000 pristalica opozicije kasnije je u povorci prošlo kroz Jerevan tokom komemorativne verske službe za žrtve rata.

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra, poginulo je više od 5.600 ljudi na obe strane, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum pošto je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha, formalno azerbejdžanske oblasti pod kontrolom jermenskih separatista.

Po tom sporazumu, postignutom 10. novembra uz posredstvo Rusije, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Rusija je razmestila oko 2.000 mirovnjaka koji će najmanje pet godina nadgledati sprovodjenje sporazuma i organizovati povratak izbeglica.

Mirovni sporazum je velika trauma za gradjane Jermenije, gde su počeli masovni protesti čiji učesnici traže ostavku premijera Nikola Pašinijana.

On odbija da se povuče i tvrdi da je mirovni sporazum „gorak, ali neophodan“ jer je Azerbejdžan sprečen da preuzme kontrolu nad celim Nagorno-Karabahom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar