Jerevan i Baku postigli dogovor o primirju od 18. oktobra

Svet 17. okt. 202021:02 > 21:42
Podeli:
Foto: REUTERS/Umit Bektas

Jermenija i Azerbejdžan odlučili su da objave primirje od ponoći 18. oktobra, saopštilo je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Republika Jermenija i Republika Azerbejdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju koje počinje u ponoć po lokalnom vremenu 18. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je dogovor sa Jerevanom o uspostavljanju humanitarnog primirja.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni. Strane su potvrdile nepromenljivost formata pregovaračkog procesa. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih.

Kako je navedeno odluka je doneta u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika tri zemlje predsedavajuće Minske grupe – Rusije, Francuske i SAD od 1. oktobra, izjave kopredsednika Minske grupe OEBS od 5. oktobra i Moskovske izjave od 10. oktobra.

Dogovoru o primirju prethodio je danas telefonski razgovor ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa njegovim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama Zohrabom Mnacakanijanom i Jejhunom Bajramovim.

U razgovorima je akcenat stavljen na potrebu hitnog poštovanja sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri su potvrdili značaj sporazuma postignutog u Moskvi za početak suštinskih pregovora u cilju postizanja mirovnog rešenja u najkraćem mogućem roku, na osnovama principa Minske grupe (Rusija, SAD i Francuska) OEBS-a, prenosi TAS S.

Podsetimo, u Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika i tela poginulih kao i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar