Jedina je posetila Butan od početka pandemije: Shvatila sam da stvaram istoriju

Svet 12. okt. 202115:21 > 20. nov. 2021 15:27
Podeli:
Fran Bak Foto:privatna arhiva

Frana Bak (70) nakon smrti svog supruga, sa kojim je u braku bila 30 godina, odlučila je da ode na duhovno putovanje na Bali i Indiju. Dok je pakovala kofere pred ovaj pohod ni slutila nije da će postati jedina turistkinja kojoj je dozvoljeno da uđe u kraljevstvo Butan od početka pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

Nije bila sigurna šta može da očekuje od “Kraljevstva zmajeva gromova” kada je prvi put u nju ušla krajem 2019. godine. Dodeljeni su joj vozač Gambo i turistički vodič Taši. U početku su joj se saputnici činili previše tihi. Oni su sa druge strane mislili da je ona preglasna. Nije mogla da pronađe vezu ni sa lokalnim stanovništvom. Ali, sve se to preokrenulo kada se razbolela. Butanci su joj tada mnogo pomogli. To ih je spojilo za sva vremena. Sada je, kako kaže Frana, zovu je sestrom.

Do kraja putovanja, ona, Gambo i Taši postali su porodica. Zajedno su obišli 18 od 20 okruga Butana. Nakon što je u februaru 2019. napustila zemlju, čuli su se telefonom i putem Vacapa. Znala je da će se ponovo vratiti.

Tada nije slutila da će se njena druga poseta ovoj zemlji Himalaja dogoditi u jeku pandemije. Procedura je bila i više nego komplikovana.

„Na kraju morala sam da imam odobrenje sa tri strane od Veća za turizam, odeljenja za imigracije i radna grupa protiv korone“, objasnila je ona.

Iako je vlada rekla da se vize za turiste mogu da se izdaju od slučaja do slučaja, Frana je bila prva kojoj je viza odobrena od marta 2020. godine. Doduše njena aplakcija za istu je jedina.

Fran Bak Foto:privatna arhiva

Ali, prepreka je bilo još. Brojni letovi otkazani su ili preusmereni, aerodromsko osoblje nije znalo koja joj je papirologija potrebna. Zatim je provela 21 dan u hotelskom karantinu koji je napuštala samo radi testiranja na koronu.

Predstavnik butanske vlade rekao je da je ministarstvo turizma ponudilo da pokrije troškove karantina, ali da je ona odlučila da sama plati.

Ipak, Frana kaže da je to bio njen način da pokaže solidarnost i veruje da su se sve nevolje isplatile.

„Tek kad sam došla ovamo, shvatila sam da stvaram istoriju. Nisam očekivala da će mi ljudi zahvaljivati što sam došla u zemlju. To me je bacilo na kolena“, rekla je.

Uprkos logističkim problemima i tome što je bila jedini turista u gradu, Frana nikada nije razmišljala o bilo čemu drugom osim o povratku u zemlju koju voli.

„Moj san je počeo u Butanu i nikada se nije završio“, dodala je.

Čak i pre pandemije, odlazak u Butan bio je prilično komplikovan. Posete su izuzetno skupe i osmišljene da spreče prekomerni turizam.

Sve putne vize moraju da izdaju kompanije koje je odobrila vlada, a na svakog posetioca primenjuje se obavezna dnevna tarifa od 250 dolara.

Kakva je situacija sa koronom u Butanu?

Iako su krajnje obazrivi sa turistima, situacija sa koronom je dobra.

Skoro 90 odsto odraslih u kraljevstvu se vakcinisalo do jula ove godine. To nije mali uspeh za zemlju u kojoj većina stanovništva živi u udaljenim planiniskim selima.

I sam Džigme Hesar Namgjel Vančuk, kralj ove zemlje koja jedina na svetu ima ministarstvo sreće, žustro se zalaže za vakcinaciju. On putuje po zemlji na konjima kako bi ohrabrio građane da se vakcinišu.

BONUS VIDEO: Svemirski turizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar