Jedan za Ruse, drugi za Kijev: Na ukrajinskom ratištu dva državljanina BiH

Svet 20. jun. 202210:03
Podeli:
Foto: Profimedia/Reuters/Epa/Tanjug

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je podatak da je u Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz Bosne i Hercegovine. Ministarstvo odbrane BiH oštro je demantovalo ovaj podatak i navelo da se na ukrajinskom frontu nalaze dva državljanina te zemlje i da se bore na suprotnim stranama - jedan ratuje za Moskvu, a drugi za Kijev.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je od 24. februara ove godine, datuma početka invazije te države na Ukrajinu, na ratišta stiglo 167 državljanina BiH.

Pročitajte još:

Tvrde da je od tog broja 51 osoba ubijena, da je 46 osoba napustilo ratišta, a da se trenutno 70 državljana BiH nalazi u Ukrajini.

Na njihove navode reagovalo je Ministarstvo odbrane navodeći da ne poseduje takva saznanja.

"Ministarstvo bezbednosti BiH i sigurnosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu (jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije) pa su time i potpuno neistiniti podaci odlazaka i poginulih državljana BiH kako je to objavljeno u medijima pozivajući se na ruske izvore", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Odlazak državljana BiH na strana ratišta je krivično delo povezano sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Zakon je izmenjen 2014. godine, a njime su propisane kazne zatvora i do 10 godina. Povod za donošenje zakona bio je odlazak značajnog broja bosanskih državljana na ratišta u Siriji.

Kazna zatvora u trajanju od tri godine predviđena je za sve koji se na bilo koji način pridruže stranoj vojsci, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji. Od bosanskih državljana do sada je procesuiran i oslobođen Gavrilo Stević koji je u Ukrajini 2014. godine proveo nekoliko nedelja, ali ga je Sud BiH pravosnažno oslobodio krivice jer je utvrđeno da je u Ukrajinu išao iz humanitarnih, a ne ratnih razloga.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONSU VIDEO: Makron, Šolc i Dragi u Kijevu: Podele oko toga kuda ide rat i kako ga okončati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar