Jedan rudar poginuo u Meksiku, šest se vode kao nestali

Svet 05. jun. 202122:38
Podeli:
Meksiko rudnik
Meksiko rudnik Foto:EPA-EFE/Miguel Sierra

Spasioci su danas pronašli beživotno telo jednog rudara u oknu malog rudnika u državi Koahila na severu Meksika, dok se još šesto rudara vode kao nestali.

Rudar je nastradao nakon rušenja svoda i prodora vode u okno rudnika, a u toku je potraga za još šestoricom koji se vode kao nestali.

U toku je ispumpavanje vode iz rudarskog okna, a tim od 28 profesionalnih spasilaca sa obučenim psima traga za nestalima.

„I dalje važi pravilo da ovi rudnici rade u jadnim uslovima. Decenijama se dozvoljava da ovakvi rudnici rade i to u skladu sa zakonom“, napisala je grupa rođaka rudara koja je prijavila da je od 2006. godine oko 100 rudara izgubilo život zbog loših bezbednosnih uslova.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je da se dogodila nesreća i da je nakon obružavanja svoda prodrla voda i potopila okno.

Ovo pitanje je veoma važno za Lopeza Obradora, koji je, s jedne strane obećao pravdu porodicama rudara, a s druge povećavavao količine uglja koji država kupuje za sagorevanje u elektranam.

Lopez Obrador podržava upotrebu fosilnih goriva poput mazuta, dizela i uglja, što ga je dovelo u sukob i sa brojnim državnicima u svetu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar