Japanska princeza Mako se odriče milion dolara zbog braka

Svet 27. sep. 202115:23
Podeli:
Japanska princeza Mako Foto: EPA-EFE/Ernesto Arias

Japanska princeza Mako odrećiće se jednokratne isplate i iznosu od više od milion dolara zbog toga što je odustala od svog kraljevskog statusa, kako bi se udala za kolega sa fakulteta, objavili su u subotu lokalni mediji, otvarajući put za brak koji se godinama odlagao zbog kontroverzi oko njenog verenika.

PROČITAJTE JOŠ:

Unuka (29) nekadašnjeg japanskog cara Akihita i njen kolega sa fakulteta Kei Komuro, najavili su veridbu 2017. godine. Ali sledeće godine, par je odložio venčanje, rekavši da su razmišljali o tako skorom venčanju i da im je potrebno više vremena da zajedno isplaniraju budućnost.

Izvori iz carske palate su rekli za CNN u to vreme da je do odlaganja došlo zbog „nedostataka priprema“. Prema vekovnom japanskom zakonu, brak između člana kraljevske porodice i osobe običnog statusa, zahtevao bi da se princeza Mako odrekne svog kraljevskog statusa.

Odlazeći članovi carske porodice takođe imaju pravo na jednokratnu novčanu isplatu. Međutim, vlada će se složiti da se princeza Mako odrekne plaćanja u vrenodsti od 150 miliona jena (oko 1,35 miliona dolara), usled kritika javnosti zbog njenog verenika, istakli su mediji.

Japanska princeza Mako Foto: EPA-EFE/KAZUHIRO NOGI / POOL

Japanska telivizija koja je očekivala skoro venčanje je nedavno pronašla Komura u Njujoru. Mediji su pisali da par planira da živi u SAD-u, prenosi CNN.

Carski zakon dozvoljava da se presto prenese samo na muške naslednike. I druge neudate princeze u porodicu bi gubile svoj kraljevski status ako bi se udale za obične građane – mogućnost koja bi mogla da carsku porodicu ostavi bez dovoljno članova za obavljanje javnih dužnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar