Japan odobrio upotrebu vakcina Moderne i AstraZeneke

Svet 21. maj. 202110:02
Podeli:
Astrazeneka vakcina
Astrazeneka vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Japanska vlada je danas odobrila dve vakcine protiv kovid-19, američke Moderne i britansko-švedske AstraZeneka, što bi moglo da ubrza vakcinacionu kampanju u toj azijskoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo zdravlja je dalo zeleno svetlo za osobe starije od 18 godine da dobiju dve doze u razmaku od nekoliko nedelja, javila je agencija Kjodo i podsetila da je američko-nemačka vakcina Fajzer/Biontek već u upotrebi.

Vakcina Moderne biće distribuirana u velikim vakcinacionim centrama gde nadležnost ima vojska – u Tokiju i Osaki, kao i u još nekim sličnim objektima koje su preuredile pojedine prefekture i opštine.

Vakcina AstraZeneka se neće odmah naći u upotrebi zbog bojazni oko stvaranja krvnih ugrušaka koji su prijaveljni u brojnim zemalja, navelo je japansko Ministarstvo zdravlja.

Japanski vakcinacioni program kasni u odnosu na razvijene zemlje – od početka kampanje u februaru, kada su doze dobili zdravstveni radnici i stanovnici stariji od 65 godina, bar jednu dozu vakcine je dobilo oko četiri odsto populacije države u kojoj živi 126 miliona stanovnika.

Premijer Japana Jošinide Suga, čija je javna podrška opala zbog kritika na vladin odgovor na pandemiju, je obećao da će dnevno vakcinisati milion ljudi i završiti vakcinaciju starijih osoba do kraja jula.

Kjodo dodaje da je najnovije istraživanje vlade pokazalo da 14 odsto opština neće stići da ispuni taj rok, zbog nedostatka lekara i medicinskih sestara.

Napor da se dođe do brže vakcinacije je usporen tehničkim pitanjima zbog problema sa internet mrežom.

Japan je dogovorio nabavku 50 miliona doza vakcina kompanije Moderna do septembra, 120 miliona doza AstraZeneke i 194 miliona doza Fajzera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar