Filmsko bekstvo bivšeg šefa Nisana iz Japana u kutiji

Svet 14. jul. 202114:53 > 14:56
Podeli:
Karlos Gosn Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Oko 22.30 časova u decembru 2019. godine, bivši titan svetske automobilske industrije, ležao je sklupčan u kutiji u avionu i čekao je da pobegne iz Japana. Priča Karlosa Gosna, nekadašnjeg šefa Nisana i Renoa, prava je filmska, a sada je po prvi put za BBC opisao svoje bekstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Avion je trebao da poleti u 23 sata. 30 minuta čekanja u kutiji u avionu, čekanje da poleti, bilo je najduže čekanje koje sam doživeo u životu“, rekao je on.

Ispričao je kako je uspeo da se neprimećeno provuče ulicama Tokija, zašto je izabrana velika kutija za muzičku opremu kako bi ga prokrijumčarili iz Japana i ushićenje koje je osetio kada je sleteo u rodni Liban.

„Uzbunđenje je bilo u tome što ću konačno moći da ispričam priču“, rekao je.

Karlos Gosn je uhapšen 2018. godine, zbog navoda Nisana da je prijavio manju platu od one koju je imao i da je zloupotrebio fondove preduzeća, što on negira.

U to vreme je bio predsednik japanskog proizvođača automobila. Takođe je bio i predsednik Francuskog Renoa i šef saveza između ovih proizvođača automobila i Micubišija, prenosi BBC.

Njegovo smanjenje troškova u Nisanu – iako u početku kontroverzno – videlo se u tome što je spasilo ovog proizvođača automobila i postao je poštovana i prepoznatljiva ličnost. Ali on insistira da je bio kolaterlna šteta u uzvraćanju Nisana protiv sve većeg uticaja Renoa, koji i dalje poseduje 43 odsto japanske kompanije.

Opisujući trenutak hapšenja na aerodromu u Tokiju pre tri godine, rekao je: „Kao da vas je udario autobus ili vam se dogodilo nešto zaita truamatično“.

Odveden je u pritvor u Tokiju. „Odjednom sam morao da naučim da živim bez sata, računara, telefona, bez vesti, bez olovke – ništa“, rekao je.

Više od godina dana je proveo duge periode u pritovru ili u kućnom pritvoru Tokiju, nakon što je platio kauciju. Nije bilo jasno kada će se održati suđenje, a postojala je bojazan da bi to moglo da traje godinama.

Njemu je pretilo da dobije zatvorsku kaznu od 15 godina zatvora, ako bude osuđen u zemlji gde je čak 99.4 presuda osuđujuće.

Tokom perioda kućnog pritvora, kada mu je rečeno da mu neće biti dozvoljen nikakav kontakt sa suprugom Kerol, odlučio je da nađe izlaz.

„Plan je bio da ne mogu da pokažem svoje lice, pa moram negde da budem skriven. A jedini načinn na koji bih mogao da budem skriven jeste da budem u kutiji ili u prtljagu, tako da me niko ne može videti, niko ne može da me prepozna i plan onda može da uspe“, dodao je on.

Rekao je da je ideja o upotrebi velike kutije u kojoj se obično nalaze muzički instrumenti bila najlogičnija jer je to vreme bilo puno koncerata u Japanu, prenosi BBC.

Plan je bio da se na dan bekstva ponaša što je moguće normalnije.

„Trebao je to da bude normalan dan u kojem imam normalnu šetnju, sa normalnom odećom i normalnim stavom“, rekao je.

Iz Tokija je putovao brzim vozom do Osake, gde ga je privatni avion čekao na lokalnom aerodromu. Ali prva na redu bila je kutija, koja ga je čekala u obližnjem hotelu.

„Kada uđete u kutiju, ne mislite na prošlost, ne mislite na budućnost, već samo na trenutak“, rekao je.

„Ne plašite se, nemate nikakve emocoje, osim velike koncentracije na ‘ovo je vaša šansa, ne možete je propustiti. Ako je propustite, platićete životom, životom taoca u Japanu'“, rekao je.

Gosna su iz hotela na aerodrom prevezna dva muškarca, otac i sin Majkl i Piter Tejlor, koji su se predstavili kao muzičari.

Sve u svemu, on računa da je u kutiji proveo oko sat i pot, a činilo mu se kao da je bilo godinu i po dana.

Nakon što je poleteo iz Japana tokom noći, sleteo je u Tursku gde je zamenio avion, a potom je ujutru stigao u Bejrut.

Liban nema ugovor o ekstradiciji sa Japanom, pa je Gosnu dozvoljeno da tamo ostane.

Međutim, Amerikance Majkla i Pitera Tejlora vlasti u SAD su predale Japanu, pa im sada preti tri godine zatvora jer su pomogli Gosnu da pobegne.

Sa zatvorom se suočava i Greg Keli, bivši Gosnov kolega u Nisanu, koji ostaje u kućnom pritvoru u Tokiju zbog optužbi da je bivšem šefu omogućavao da zamaskira zaradu. Keli negira sve optužbe.

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar