Japan ne planira odlaganje Olimpijade zbog koronavirusa

Svet 28. feb. 202011:57
Podeli:
Olimpijske igre u Tokiju pod znakom pitanja Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

U jeku širenja koronavirusa u Japanu, na manje od pet meseci od početka Olimpijade u Tokiju, visoki zvaničnik tokijske kancelarije za pripremu letnjih Olimpijskih igara, Kacura Enijo, izjavio je novinaru Rojtersa, da "...Tokio nema plan B i neće biti ni najmanjih promena u vezi sa igrama".

Japan se godinama priprema za Olimpijadu, uloženo je oko 12 milijardi američkih dolara, pa zvanični Tokio nastoji da razuveri svetsku javnost da bi Igre mogle biti otkazane ili delocirane zbog straha od širenja koronavirusa.

Iako u Kini, iz koje je virus krenuo, opada broj slučajeva novoobolelih, virus se očigledno brzo širi po svetu, pa je tako i u Japanu evidentirano 200 zaraženih i pet preminulih.

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Tomas Bah, podžao je juče stav Tokija, rekavši da je MOK „…potpuno posvećen“ da se Olimpijada održi u skladu sa planom i rasporedom.

U telefonskom intervjuu, Kacura Enijo je rekao da su organizatori svesni pretnje od koronavirusa, ali da ne nameravaju da odlože najavljeno održavanje Olimpijskih igara u terminu od 24. jula do 9. avgusta.

„Ne razmišljamo o drugom scenariju. Lično, nemam nikakvu dilemu o tom pitanju“, bio je izričit Enijo.

Neki mediji u Japanu su izvestili da organizatori razmatraju mogućnost da se Olimpijada odloži na šest ili čak 12 meseci, ali je Enijo to demantovao.

Ipak, uprkos izraženom optimizmu organizatora Olimpijade, Japan je zbog koronavirusa već odložio brojne sportske događaje.

U međuvremenu, kandidat za gradonačelnika Londona, grada domaćina Olimpijade 2021. godine, ponudio je gostoprimstvo svetskim olimpijcima ukoliko se situacija u Japanu promeni.