Janša: Slovenija nije postala balkanska Švajcarska

Svet 10. jun. 202113:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Slovenački premijer Janez Janša prisetio se u sredu stare parole o Sloveniji kao potencijalnoj "balkanskoj" Švajcarskoj, iz kasnih 80-ih prošlog veka, priznajući da je njegova država još daleko od modela švajcarske ekonomije i njenog blagostanja.

Pročitajte još:

Pozdravljajući Gaja Parmelina, predsednika Švajcarske, ujedno i njenog ministra za privredu, obrazovanje i istraživanje, Janša je zahvalio za švajcarske investicije, rekavši da su dostigle tri milijarde evra, posebno u farmaciji, a nostalgično se prisetio i želje Slovenaca da nakon sticanja samostalnosti žive kao Švajcarci, prenosi Index.rs.

„Ove godine slavimo jubilej državnosti, 30 godina nakon što je 90 odsto stanovnika glasalo za nezavisnost. Tada je popularna uzrečica bila da želimo da živimo kao u Švajcarskoj, krenuti u bolju budućnost od tadašnje sadašnjosti“, prisetio se starih vremena slovenački premijer, pozdravljajući visoku delegaciju iz Švajcarske, dodavši da se ti „snovi“ o Švajcarskoj u Sloveniji nisu ostvarili.

„Još nismo ostvarili taj san, ali se radujemo saradnji naših država i znamo kakvi su naši ciljevi“, rekao je Janša, dodavši da se Slovenci dive Švajcarskoj kao „stabilnoj staroj demokratiji“.

„Demokratija u Švajcarskoj deluje kao dokaz da se demokratski procesi mogu voditi tako da to koristi napretku i stabilnosti te stabilnosti ljudi i njihovom osećaju da učestvuju u odlukama i kreiraju svoju budućnost“, rekao je Janša.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar