Janša: Slovenci od ponedeljka mogu da biraju vakcinu

Svet 19. jun. 202115:53
Podeli:
Janez Janša Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Slovenci će od ponedeljka moći da biraju koju vakcinu protiv kovid-19 će primiti, najavio je danas slovenački premijer Janez Janša.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imamo dovoljno vakcina i od ponedeljka će moći da se bira vrsta cepiva“, kazao je Janša u govoru na kongresu svoje Slovenačke demokratske stranke (SDS), prenela je Hina.

„Ključni je cilj da postignemo takav stepen vakcinisanja da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko leta nego i na jesen“, kazao je Janša pozvavši građane da se vakcinišu u što većem broju.

U Sloveniji se primenjuju mRNK vakcine Moderne i Fajzer/Bionteka, kao i vektorske AstraZeneka i Džonson & Džonson, ali zbog većeg interesa za mRNK vakcine, kojih ima manje, tempo vakcinacije nije bio kakav se očekivao u početku.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je do sada dozama potrebnim za punu imunizaciju vakcinisano 28,2 posto stanovništva, a prvom dozom njih 797.861.

U poslednja 24 sata u Sloveniji su zabeležena 84 novozaražena, uz 3,8 posto pozitivnih testova i jedan smrtni slučaj zbog kovid-19, navodi Hina.

U bolnicama je 101 pacijent oboleo od korone, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto hiljada stanovnika iznosi 82 slučaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar